Ξεκίνησε από το Αφγανιστάν, έφτασε στο Ιράν μέσω αεροπλάνου, περπάτησε 31 ώρες μέχρι την Τουρκία και βρίσκεται εγκλωβισμένους με άλλους 2.500 πρόσφυγες στον Πειραιά. Ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez, άλλοτε αναπληρωτής υπουργός Θρησκευμάτων, ήταν μέλος της αφγανικής κυβέρνησης πριν από 11 χρόνια.
Καθισμένος με σταυρωμένα πόδια σε μια κουβέρτα στο έδαφος και κρατώντας τον χαμογελαστό οκτώ μηνών γιο του, ο 55χρονος και η μεγάλη του οικογένεια, περνούν το τρίτο τους το βράδυ στο κτίριο του τερματικού σταθμού Ε1 στον Πειραιά.
«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η ΕΕ πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS», σημειώνει ο Mobarez.
Από την ημέρα που έφυγε από την Καμπούλ πριν από ένα μήνα, έχει ξοδέψει, όπως λέει, 100.000 δολάρια (€ 91.000) για έλθει μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα με στόχο να φτάσει στην Γερμανία. Μετά από μια πτήση από τη δυτική πόλη Χεράτ στο Ιράν, στη συνέχεια έκαναν έναν ταξίδι 31 ωρών με τα πόδια σε στα ορεινά σύνορα προς την Τουρκία
«Η σύζυγός μου, δύο από τις κόρες μου και ο ένας μου γιος χάθηκαν στο δρόμο. Στα ιρανικά σύνορα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας λήστεψαν παίρνοντας μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Τους έχασα στην αναταραχή και δεν έχω κανένα νέο τους». To θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Χίο σε μία φουσκωτή βάρκα γεμάτη με κόσμο, ήταν άλλη μια στιγμή που βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο.
«Δυστυχώς, μετά από όλον αυτό τον κίνδυνο, όταν φτάσαμε στην Ευρώπη, βρήκαμε ότι η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορά της σε εμάς. Το χειρότερο από όλα μας είναι ότι μας αποκαλούν οικονομικούς μετανάστες. Δεν ήρθαμε εδώ επειδή είχαμε οικονομικά προβλήματα. Δεν είχα ανάγκες, όπως αυτοκίνητα και σπίτια.Ήρθαμε γιατί ήμασταν σε σοβαρό κίνδυνο», σημειώνει ο Mobarez.
Ο Mobarez δεν διστάζει να μιλήσει για το πώς τελείωσε η υπουργική του καριέρα. Το 2005 φυλακίστηκε για τρία χρόνια για διαφθορά, γιατί «έφαγε» εκατομμύρια δολάρια από Αφγανούς που είχαν πληρώσει για το προσκύνημα Χατζ στη Μέκκα.
Αλλά επιμένει ότι ήταν αθώος. «Με έκαναν το εξιλαστήριο θύμα και τελικά απελευθερώθηκα από τη φυλακή κάτω από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών»…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
This website uses cookies.