16.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς: Καταστροφικές οι συνέπειες από την εξόρυξη πετρελαίου στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε συνέχεια των σημερινών μονογραφών των συμβάσεων για παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο, παρατίθεται δήλωση του Δημήτρη Καραβέλλα, Γενικού Διευθυντή του WWF Ελλάς:

«Σήμερα ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία, αλλά και η κοινωνία μας. Οι εργασίες για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο φαίνονται πως προχωρούν, παρά τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα των περιοχών, τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται άμεσα από αυτά, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας.

Όποιος υποστηρίζει πως τέτοιου είδους εργασίες σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, ευθυγραμμίζονται με την αειφορία, είτε δεν έχει επαρκή γνώση ως όφειλε, είτε προσπαθεί να δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μία βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των περιοχών, τα σπάνια θαλάσσια είδη που ζουν εκεί, και που είναι ασύμβατη με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές. Τα ατυχήματα – βάσει διεθνών στατιστικών και εμπειρίας – είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής μέριμνας. Η ιδέα ότι η χώρα μας θα γίνει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι πλήρως εσφαλμένη.

Αυτό που οφείλουμε, ως πολίτες είναι να αναρωτηθούμε αν αξίζει να επιτρέψουμε στην ελληνική φύση, αλλά και την οικονομία μας να περάσει μέσα από μια τόσο επικίνδυνη δοκιμασία, από την οποία μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκομίσουμε παρά ελάχιστα οφέλη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...

«Nτου» διαδηλωτών στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο – Oργή Έλον Μασκ

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την επέκταση του εργοστασίου ηλεκτρικών...