22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Δημήτρης Κορναράκης: «Οι συνθήκες εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις των Χανίων παραπέμπουν σε άλλες εποχές»

Ημερομηνία:

Και στην πόλη μας αλλά και πανελλαδικά οι πολιτικές λιτότητας παράγουν ανεργία αλλά επηρεάζουν και τις εργασιακές σχέσεις ώστε σήμερα πλέον πολλοί να μιλούνε για μία επιστροφή σε έναν μεσαίωνα από την άποψη των εργασιακών συνθηκών.

Στα Χανιά, πριν λίγες ημέρες ένας 64χρονος και μία 27χρονη συνελλήφθησαν επειδή εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες ακραίας ανεργίας προσέφεραν δουλειά όμως με την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα δίνουν το 50% των μισθών τους σε αυτούς για δύο μήνες πέραν των προμηθειών που απαιτούσε από τους εργοδότες το παράνομο γραφείο που είχαν συστήσει.

Γι’ αυτά τα ζητήματα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ν. Χανίων κ. Δημήτρη Κορναράκη.

Ο κ. Κορναράκης μας επισήμανε ότι τέτοια περιστατικά πληθαίνουν όμως δεν γνωρίζει κατά πόσο υπάρχουν άλλες τέτοιες περιπτώσεις στην πόλη μας. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια κερκόπορτα, την οποία επιτήδειοι εκμεταλλεύονται».

Κάλεσε όποιον βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιες πρακτικές «να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρο. Κατανοούμε ότι το μεροκάματο και το ψωμί, έτσι όπως είναι τα πράγματα, είναι το πρώτο ζητούμενο και είναι δύσκολο να αφήσουμε την ευκαιρία αν μας δοθεί, όμως από την άλλη δε νομιμοποιούνται αυτοί οι κύριοι να παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων και να εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την ανέχεια που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις στους πολίτες της χώρας μας».

Όμως, τα παράνομα γραφεία ευρέσεως εργασίας είναι μόνο μία περίπτωση εργασιακής εκμετάλλευσης και όχι και η πιο ακραία.

Ο κ. Κορναράκης επισήμανε ότι οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι πολύ άσχημες. « Είναι κυρίως αυτές οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ο εργαζόμενος δεν αμείβεται ούτε καν με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, δεν υπάρχει ωράριο και οι συνθήκες εργασίας μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην ασυδοσία κάποιων επιχειρηματιών στον χώρο αυτό».

Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για εργασία με μόνη αμοιβή φαγητό και διαμονή ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ν. Χανίων είπε ότι αν και δεν έχει υπάρξει τέτοια καταγγελία για τα Χανιά «δυστυχώς γνωρίζω ότι υπάρχουν εργαζόμενοι από 3 μήνες έως 1 χρόνο απλήρωτοι. Γνωρίζω ότι εργοδότες πληρώνουν τον επόμενο χρόνο τα δεδουλεμένα του προηγούμενου χρόνου καθώς επίσης και ότι υπάρχει τρομοκρατία και απολύουν εύκολα όποιους εκφράζουν την αντίδρασή τους».

Όπως σημείωσε, τη δυνατότητα γι’ αυτά που συμβαίνουν τώρα την έχουν δώσει οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα 4 τελευταία χρόνια και υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις των μνημονιών. Και εκεί πρέπει να μπει φραγμός.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά 11 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία στο Ρέθυμνο σε 90 λεπτά!

Από τους 19 στους... 30 "σκαρφάλωσε" ο υδράργυρος στο...

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Χανίων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις, που...

Κυβερνητική σύγχυση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης προεξοφλεί κίνηση Μητσοτάκη για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε επικίνδυνα παιχνίδια για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων, όπως το μέτωπο...

Ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ

Σφακιανοί προχώρησαν στη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων. Στην...