14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Δημοσιεύματα για επαφές ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με αυτά, αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ διαπραγματεύονται τους όρους της απορρόφησης υποψηφίων του κόμματος Κουβέλη στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, καθότι κοινή κάθοδος θα σήμαινε απώλεια του bonus των 50 εδρών

Σύμφωνα με το vima.gr, οι συνομιλίες των δύο κομμάτων είναι σε προχωρημένο στάδιο, με σκοπό να κατέβουν μαζί στις εκλογές, και ώς τώρα έχουν γίνει τρεις μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα.

Το τι λέγεται σε αυτές τις συναντήσεις και κυρίως το τι υποσχέσεις εκατέρωθεν δίνονται έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζει η ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στα σημεία σύγκλισης, τα δύο κόμματα συμφωνούν στο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, στο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες έναντι του Μνημονίου και κυρίως έναντι του χρέους και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς από το 1974 έως σήμερα.

Δεν έχει όμως επέλθει πλήρης συμφωνία. Και τούτο γιατί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές και κυρίως πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση του χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συναντήσεις έχει συζητηθεί και το θέμα των ψηφοδελτίων.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δεν πρόσκεινται όμως στον κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας και εν συνεχεία (εάν σχηματίσει κυβέρνηση) να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής.

Στη διάψευση των σεναρίων περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο έχουν ήδη γίνει συνομιλίες – και δη σε προχωρημένο στάδιο – ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, για κοινή κάθοδο στις εκλογές,με τη συνεργασία να επιταχύνεται λόγω του ενδεχομένου να γίνουν πρόωρες εκλογές αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαχαίρας χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως «σενάρια πολιτικής φαντασίας» και ξεκαθάρισε πως: «Συζητήσεις γίνονται στο φως, και όχι κάτω από το τραπέζι». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαχαίρας δήλωσε πως δεν υπάρχει καν προγραμματισμένη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα – Κουβελη. Κατέληξε δε λέγοντας πως οι συζητήσεις που γίνονται με τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν την οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. «Την εκλογική τακτική θα τη διαμορφώσουμε με βάση την αυτονομία του κόμματος» τόνισε.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ήδη δέκα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει πρόθεση να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Φώτης Κουβέλης και άλλα στελέχη του κόμματός του να κατέβουν στις εκλογές ως συνεργαζόμενοι με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ έχει διασπαστεί και ο Φ. Κουβέλης προσβλέπει στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα τον επέκρινε με φρασεολογία που λόγοι ευπρέπειας δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίησή της, αναφέρει το «Έθνος»

Αν και ο κίνδυνος απώλειας του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, είναι αυτός που αποτρέπει τη σύμπραξη των δύο κομμάτων, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και αναμένονται πολύ σύντομα οι εξελίξεις.

Το σενάριο θέλει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στη λίστα Επικρατείας που θα καταρτίσει η Κουμουνδούρου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...