14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Δημοσκόπηση Χανιά: Σαρωτική πρωτιά Πολάκη στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη μάχη στη ΝΔ μεταξύ Βολουδάκη – Μπακογιάννη – Μαρκογιαννάκη, πρωτιά Τ. Κουρουπάκη στο ΠΑΣΟΚ

Ημερομηνία:

Μεγάλο ενδιαφέρον και ανατροπές παρουσιάζει δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr για τις εκλογές στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε επίπεδο Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα πρωτεία, με σημαντική πάντως μείωση ποσοστών που φτάνει το 9%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε λάβει 40% στις εκλογές του 2019 τώρα λαμβάνει 31%. Μεγάλη μείωση όμως καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία η οποία βλέπει τα ποσοστά της να πέφτουν πολύ κάτω από το 30% και πιο συγκεκριμένα στο 25% από το 32,5% που είχε λάβει το 2019. Σημαντική αύξηση καταγράφει το ΠΑΣΟΚ που λαμβάνει 16,5% έναντι 10,5% που είχε λάβει το 2019. Σύμφωνα με την έρευνα, αιτία της μείωσης είναι και η χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζουν τα δύο κόμματα, συσπείρωση που μπορεί να αυξηθεί όσο θα πλησιάζουμε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται ως ο μεγάλος ωφελημένος αφού λαμβάνει περίπου το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το 6% των ψηφοφόρων της ΝΔ.  Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγάλων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 5%-6% και αλληλοαναιρούνται.

Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε σταθερά ποσοστά σε σύγκριση με το 2019, τα οποία μάλιστα είναι για την περίπτωση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης χαμηλότερα αυτών της επικράτειας. Το ΜΕΡΑ25 δείχνει να διατηρεί το ποσοστό που έλαβε το 2019, το οποίο μάλιστα υπήρξε υψηλότερο αυτού της επικράτειας. Αξιοσημείωτο είναι στην περίπτωση της Περιφέρειας Κρήτης το χαμηλό ποσοστό που καταγράφηκε για το Εθνικό Κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη (3.0%), κάτι που ωστόσο καταγράφηκε και στις εκλογές του 2019.

Σχετικά με το ψηφοδέλτιο των Χανίων έκπληξη προκαλεί το έστω και ισχνό προβάδισμα της κ. Βολουδάκη επί της κ. Μπακογιάννη και τα πολύ υψηλά ποσοστά που λαμβάνει και ο κ. Μαρκογιαννάκης. Στην ουσία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πρόκειται για μία κούρσα για τρεις αφού η κ. Αμανατίδου – Βολουδάκη Σεβαστή λαμβάνει το 40% των ψηφοφόρων, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη το 39% των ψηφοφόρων και ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης το 38% των ψηφοφόρων. Έκπληξη προκαλεί και η χαμηλή απήχηση του νυν βουλευτή κ. Βασίλειου Διγαλάκη ο οποίος λαμβάνει μόλις το 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ, πιο πίσω από την κ. Χαρίκλεια Ντερμανάκη που λαμβάνει το 21%. Τελευταίος ο γιατρός Γιάννης Κασσελάκης με 9%.

Πίνακας  % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Χανίων

  %
ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΕΒΑΣΤΗ 40
ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 15
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 9
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 38
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ 39
ΝΤΕΡΜΑΝΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 21
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 2
ΔΞ/ΔΑ 1

 Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά έχουμε μονοκρατορία κ. Π. Πολάκη αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει την ψήφο του στον «αψύ» Σφακιανό πολιτευτή. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Σταθάκης (24%) θα δώσει μάχη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, για τη δεύτερη θέση με την κ. Κατερίνα Μανιμανάκη (20%). Ακολουθεί ο κ. Γιώργος Πετράκης με 18% των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Βάλια Βαγιωνάκη με 16% και τέλος η κ. Μάγκυ Αρσενίδη με 13%.  Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τουλάχιστον δύο βουλευτές στα Χανιά.

Πίνακας  % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Χανίων

  %
ΑΡΣΕΝΙΔΗ ΜΑΓΚΥ 13
ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ 16
ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 20
ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 18
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 69
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 24
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα 4
ΔΞ/ΔΑ 2

 Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σαφή προβάδισμα έχει ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Κουρουπάκης αφού συγκεντρώνει το 38% των ψήφων αν και μάχη για την πρωτιά θα δώσουν τόσο ο κ. Βασίλης Κοντεζάκης (29%) όσο και η κ. Λίτσα Κουρακάκη (28%). Υψηλά ποσοστά καταγράφει και ο κ. Παντελής Πετσετάκης (23%) ενώ τέλος και η κ. Μαρία Χελιουδάκη λαμβάνει και αυτή ένα σημαντικό 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Λόγω της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής, σε συνδυασμό με την πιθανότητα σημαντικής αύξησης του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, είναι πιθανή η εκλογή ενός βουλευτή στα Χανιά. Δεδομένης της ασαφούς εικόνας της κατανομής των σταυρών, η κατάκτηση της πρώτης θέσης και πιθανώς της έδρας του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ευκολία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...