Θέμα δημοψηφίσματος για το όνομα των Σκοπίων εγείρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».
Ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει ότι «συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».
Σύμφωνα, ωστόσο, με ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr, από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το όνομα των Σκοπίων.
Νωρίτερα πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενες σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικό σταθμό για το ίδιο θέμα ανέφεραν:
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».
“Όχι” από ΑΝΕΛ
“Λέμε “όχι” στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος αυτού. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα, αλλά για την ταυτότητα. Διότι από τους γείτονες συνδυάζεται και συνδέεται απόλυτα με τον αλυτρωτισμό τους. Υπήρξαν γενιές των Σκοπιανών που μεγάλωσαν με τα σχολικά τους βιβλία, με το Σύνταγμά τους υιοθετώντας μια ταυτότητα. Επομένως δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα” τόνισε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπουλου σε συνέντευξή της στον τ/σ “Epsilon”.
Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια που καλώς γίνεται “στο πλαίσιο μιας πολυπεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται με επιτυχία από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και σε άλλα ζητήματα όπως στο Κυπριακό” και επίσης ότι και οι ΑΝΕΛ είναι στην κατεύθυνση μιας λύσης “όχι όμως οποιασδήποτε λύσης”.
“Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για λύση στο Σκοπιανό και οι ευνοϊκές συγκυρίες είναι για να αξιοποιούνται, όχι για να καθορίζουν τις εθνικές θέσεις” συνέχισε η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας “ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος. Εμείς αναμένουμε μια απάντηση. Με τις αναφορές του ότι δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά θέλει να αποφύγει τη στάση μερίδας των βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα των Μακεδόνων βουλευτών”.
Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο και την πορεία της οικονομίας είπε ότι “με την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα θα κλείσει και η γ’ αξιολόγηση στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος”.
“Ουσιαστικά διανύουμε τη χρονιά κατά την οποία θα βγούμε από το μνημονιακό καθεστώς το οποίο επέβαλε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Κανείς δεν λέει ότι τα δημοσιονομικά προγράμματα δεν έχουν αδικίες. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε ό,τι μπορούσε να αποτραπεί από όσα δρομολογούσαν οι προηγούμενοι” ανέφερε, κάνοντας λόγο για ορατή ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η συζήτηση πλέον θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της χώρας.
“Όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τόλμησε να το λύσει για μικροκομματικούς λόγους” είπε η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας “ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αφήγημα επί των οικονομικών και «επενδύει» την αντιπολιτευτική ρητορική του σε άλλα ζητήματα – αυτή τη φορά το επιχειρεί με το Σκοπιανό”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ