21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δημόπουλος: Tι είναι η αυτοάνοση θρόμβωση που «πάγωσε» το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ημερομηνία:

«Υπάρχουν 39 περιστατικά μετά από χορήγηση εμβολίου, που προκαλούν ένα νέο σύνδρομο που ονομάζεται αυτοάνοση θρόμβωση, 5-25 μέρες μετά τη χορήγηση του» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, σχετικά με έκθεση που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού.

Οι θρομβώσεις, είπε, προκλήθηκαν σε σπάνια σημεία όπως τις φλέβες, τον εγκέφαλο ή την πυλαία φλέβα, από εμβόλια τύπου Αstrazeneca και Johnson & Johnson.

«Μία στις 100.000 ή 1 στις 500.000 εμβολιασμών οι επιπτώσεις, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Με βάση αυτά εξηγείται η απόφαση το πάγωμα των εμβολίων Johnson & Johnson, εν αναμονή του πορίσματος του ΕΜΑ» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε μια αιτιοπαθογενετική σχέση για την ανάπτυξη του σπάνιου συνδρόμου.

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις οδηγίες που έχουμε από τις αρμόδιες αρχές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα self – test. «Ο έλεγχος της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμένων, από τον αριθμό των μαζικών τεστ και από την τήρηση των μέτρων. Βάζουμε όλα αυτά μαζί εάν οι συνθήκες επιτρέπουν αποφάσεις σχετικά με το ‘’Πάσχα στο χωριό’’».

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι τα self – test δεν είναι επικίνδυνα ούτε «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υλικό τους».

«Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να υπάρχει αποκλιμάκωση»

Σχετικά με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής, ανέφερε πως ακόμα και αν σταματήσει απότομα η μετάδοση του ιού, θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για να υπάρχει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και έξω από καταστήματα που πουλάν ποτά take away, είπε ότι «υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Είναι πλημμελής η τήρηση των μέτρων».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα της εστίασης να δώσει μια λύση σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση με συγχρωτισμό που προκύπτει από το πουθενά στο πουθενά και δεν μπορεί να ελεγχθεί» συμπλήρωσε.

Τέλος, στο ερώτημα εάν χρειαστεί και 3η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο καιρό κρατά η ανοσόα. «Μπορεί να περάσουμε σε εποχικότητα, όπου θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός για κορωνοϊό. Το επείγον φλέγον θέμα είναι να ελεγχθεί η πανδημία».

Τι λέει καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας

«Όσοι έκαναν 1η δόση με Astrazeneca και δεν είχαν παρενέργεια πρέπει να κάνουν και 2η δόση με Astrazeneca για να εξασφαλίσουν την ανοσία» δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης.

"google ad"

Παράλληλα, είπε ότι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...