17.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Δημόσια διαβούλευση για το νερό

Ημερομηνία:

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 16-7-2014 ΣΤΟ  ΛΑΣΙΘΙ

ΘΕΜΑ : Δημόσια Διαβούλευση των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού    Διαμερίσματος Κρήτης ( GR 13 ),

Πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στο Λασίθι, στις 16-7-2014, από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ , σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου , η Δημόσια Διαβούλευση του Προσχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης ( GR 13 ).

Στη δημόσια διαβούλευση παραβρέθηκε η κ. Αντιπεριφερειάρχης, οι κ. Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου , Σητείας και Οροπεδίου Λασιθίου, φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες.

Ο σκοπός της όλης διαδικασίας αυτής , που γίνεται σε όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είναι η Ενιαία Διαχείριση  για την ύδρευση και άρδευση.

Έγινε λεπτομερής συζήτηση επί του προσχεδίου, συζητήθηκαν απορίες και ερωτήσεις φορέων, και υποβλήθηκαν προτάσεις –απόψεις, από φορείς και πολίτες. Γενικά στέφθηκε με επιτυχία.

Η Κρήτη όμως , ως νησί , θέλει τα δικά της μεγάλα έργα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ –ΑΠΟΨΕΙΣ –ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ  που κατέθεσα σαν πολίτης :

Άγιος Νικόλαος  16-7-2014

Νερό και ζωή είναι δύο έννοιες  αναπόσπαστα συνδεδεμένες. Από το νερό εξαρτάται η ζωή και η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής.

ΔΗΜΟΣ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

1.ΥΔΡΕΥΣΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Α. Για την ύδρευση της πόλης χρησιμοποιεί ο Δήμος Ιεράπετρας, 22 χρόνια, το νερό του αρδευτικού φράγματος  των μπραμιανών, και των υφάλμυρων υποθαλάσσιων πηγών της μαλαύρας ( περίπου 3000 κυβικά την ημέρα ), χωρίς άδειες χρήσης, και χωρίς υγειονομικές αναγνωρίσεις.  Δεν υπάρχει  προστασία της υδρολογικής λεκάνης του φράγματος από ρύπανση λυμάτων (ορεινά χωριά), αποβλήτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και αποβλήτων ελαιοτριβείων.  Σε όλη την υδρολογική λεκάνη υπάρχει ελεύθερη βόσκηση. Ο Δήμος Ιεράπετρας και το ΤΟΕΒ που διαχειρίζεται το φράγμα, δεν έχουν δημοσιοποιήσει ποτέ την υγειονομική αναγνώριση  από αυτά τα νερά, δηλαδή του φράγματος μπραμιανών και των πηγών της μαλαύρας, και δεν έχουν δόση ποτέ στη δημοσιότητα πλήρεις αναλύσεις ποιότητας των νερών αυτών ( βαρέα μέταλλα – μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις ). Επίσης στο δίκτυο μεταφοράς του πόσιμου νερού υπάρχουν πάνω από 30.000 μέτρα αμιαντοσωλήνων, χωρίς να ενημερώνεται ο πληθυσμός στις περιπτώσεις βλαβών, για να λάβει μέτρα προφύλαξης, και δεν έχουν κάνει ποτέ ανάλυση νερού για ύπαρξη ινών αμιάντου.

Απαιτείται  άμεσα η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού με τα παραπάνω στοιχεία ποιότητος  των χρησιμοποιουμένων αυτών νερών και η άμεση ενημέρωση σε κάθε επισκευή αμιαντοσωλήνας για να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

"google ad"

Β. Για να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης απαιτείται η άμεση εκπόνηση –έγκριση – υλοποίηση  , έργου μεταφοράς του καλού ποιοτικά νερού που υπάρχει στις υπάρχουσες γεωτρήσεις στη περιοχή του Χριστού και Μεταξοχωρίου, και η κατασκευή ανάλογων νέων δεξαμενών ύδρευσης ( υδραγωγεία ), που να καλύπτουν τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες . Η χρησιμοποιούμενη καλή γεώτρηση στη περιοχή  Χριστού  και Μεταξοχωρίου,  να σταματήσει να αρδεύει καλλιέργειες , γιατί εξασθενεί τον καλό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αυτής. Ο υδροφόρος ορίζοντας στη περιοχή αυτή , πρέπει να παραμείνει μόνο για την ύδρευση του πληθυσμού. Επίσης να γίνει άμεση αποτύπωση του αμιαντένιου δικτύου, και να γίνει  έργο αντικατάστασης αυτού.

Γ.  Για την προστασία της Υδρολογικής λεκάνης του φράγματος  των μπραμιανών, αλλά και γενικά για τη προστασία όλου του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, από όπου υδρεύεται ο Δήμος Ιεράπετρας, απαιτείται  η σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό της Ιεράπετρας όλων των ορεινών Οικισμών, δηλαδή των Οικισμών Μύρτους,  Μουρνιών, Μύθων, Μεταξοχωρίου, Χριστού , Μαλλών, Ανατολής, Καλαμαύκας, Μακρυλιάς, Μεσελέρων .

  1.   ΑΡΔΕΥΣΗ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Α. Η πολιτεία πολλά χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τα κατάλληλα συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων του αρδευτικού φράγματος μπραμιανών. Τώρα ξεκίνησε μια προσπάθεια από το ΥΠΟΜΕΔΙ, που ανήκει το φράγμα αυτό, με τη δημοπράτηση των μελετών για τα αναγκαιούντα  έργα ολοκλήρωσης. Χρειάζονται όμως γρήγοροι ρυθμοί, και υλοποίηση των έργων που θα προταθούν από τις μελέτες αυτές. Παράλληλα όμως απαιτείται να προχωρήσουν τα παρακάτω έργα :

(1). Φράγματος  Μύρτους.

(2). Ολοκλήρωση του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από το Μύρτος στο φράγμα μπραμιανών.

(3). Κατασκευή του φράγματος της Καλαμαύκας .

(4). Υλοποίηση –κατασκευή του φράγματος Αγίου Ιωάννη.

(5). Υλοποίηση – κατασκευή του φράγματος των Λιθινών.

(6). Υλοποίηση – κατασκευή μικρών ταμιευτήρων νερού (μελέτη πολυτεχνείου)

Β. Διαμόρφωση σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένου λειψυδρίας και ξηρασίας για τη περιοχή της Ιεράπετρας, δεδομένου της ύπαρξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που είναι η πηγή ζωής όλης της περιοχής.

3. ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Α. Προγραμματισμός – κατασκευή κεντρικού Λιμένα στην Ιεράπετρα .

Β. Υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης  βελτίωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου της Γρα Λυγιάς, προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ, που οι μελέτες είναι έτοιμες με εγκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, από το 2011.

Γ. Κατασκευή του καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Μύρτο Ιεράπετρας.

4. ΓΕΝΙΚΕΣ  ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ  ΚΡΗΤΗ

Α. Επάρκεια νερού :

Προγραμματισμός έργων για κάλυψη αναγκών 50 ετίας, με κατασκευή μικρών ταμιευτήρων νερού σε όλο το νησί.

Ενιαίοι διασυνδεδεμένοι αγωγοί μεταφοράς νερού σε όλο το νησί, χωριστά για Ύδρευση και Άρδευση.

Β. Ποιότητα Νερού :

Προγραμματισμός έργων προστασίας όλων των πηγών υδροληψίας(υπόγειες και επιφανειακές πηγές)

Προστασία όλων των ρεμάτων από βιομηχανικά απόβλητα και λύματα οικισμών .

Γ. Αναγκαιότητα κατασκευής του προφράγματος Μύρτους Ιεράπετρας , του φράγματος Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, και την ολοκλήρωση της κατασκευής της δεύτερης προσαγωγού του φράγματος μπραμιανών από τη περιοχή των Μύθων Ιεράπετρας. Επίσης να γίνει περαιτέρω διερεύνηση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχετικά με την κατασκευή πολλών μικρών ταμιευτήρων νερού στην Ιεράπετρα

Η Κρήτη  , σαν νησί , θέλει τα δικά της μεγάλα έργα.

 Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου
Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
16-7-2014

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...