14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δημ. Σαρηγιάννης: Κλειστά Γυμνάσια, Α’ και Β’ Λυκείου, με εξαίρεση την Γ΄ λόγω πανελληνίων

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρότεινε να μην ανοίξουν καθόλου Γυμνάσια και Λύκεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει», την ώρα που τα σχολεία ανοίγουν (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και Σχολεία Ειδικής Αγωγής) τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, παρά την παράταση του lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου.

Μπορεί, μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού να εμφανίζεται μειωμένος τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία παραμένει πρόβλημα που φοβούνται οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, αυξημένος είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Την ίδια ώρα, είναι αρκετά υψηλά και τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται στην Αττική. Μόνο το Σάββατο στην Αττική εντοπίστηκαν 301 κρούσματα κορωνοϊού από τα συνολικά 800.

Η πρόταση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Με αυτά τα δεδομένα, ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, αλλά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως φαίνεται.

Κι αυτό γιατί, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό, κάτι που δεν ισχύει -τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό- για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές. Γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν ακόμα και να παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της χρονιάς Γυμνάσια και Λύκεια, με εξαίρεση την Γ΄ λυκείου λόγω των πανελληνίων.

Χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε τα εξής στο OPEN TV: «Η Γ’ Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α’ και Β’ Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία από Δευτέρα – Όλα τα προληπτικά μέτρα

Ταυτόχρονα με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, επιστρέφουν και οι νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή τα έκτακτα μέτρα. Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

"google ad"

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν. Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Με ποιο κωδικό SMS πηγαίνουν από Δευτέρα τα παιδιά στα σχολεία

Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο είναι ο εξής:

Επιλογή 4 στο sms 13033

Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ