ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Πούτιν: Ανακοίνωσε μερική επιστράτευση – Στήριξε τα δημοψηφίσματα – Είπε “δεν μπλοφάρω” για τη χρήση πυρηνικών | Bίντεο

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία η οποία ξεκινά από σήμερα ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης (21/9) ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Θα συζητήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και να στηρίξουμε την θέληση και την επιθυμία των πολιτών στο Ντονμπάς να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν, τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Όπως είπε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης.

«Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό», τόνισε.

Όπως τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής» προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

«Οι δημοκρατίες σας, που παραδοσιακά φιλοξενούν ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών, θα πρέπει να θέτουν ζητήματα πολιτικής ειρήνης, σταθερότητας και να δίνουν προτεραιότητα. Είναι πολύ σημαντικό γενικά, και ιδιαίτερα σημαντικό για περίπλοκες περιοχές, όπως η δική σας», τόνισε.

«Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.

«Η Δύση επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της Μόσχας»

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Επίσης ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Σε μια πρώτη αντίδραση η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γκίλιαν Κίγκαν, χαρακτήρισε ως «ανησυχητική κλιμάκωση» την απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση προσθέτοντας ότι οι απειλές για χρήση πυρηνικών θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά» υπ’ όψην.

Κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Από την πλερά του, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Η πρώτη αντίδραση από την Αγγλία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γκίλιαν Κίγκαν κλήθηκε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις και απειλές του Πούτιν λέγοντας στο Sky News πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι απειλές για χρήση πυρηνικών. «Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Kαταδικάζει η παγκόσμια κοινότητα

Στο μεταξύ, η παγκόσμια κοινότητα σπεύδει να καταδικάσει οποιαδήποτε προσάρτηση εδαφών και διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κατειλημμένα εδάφη.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε χθες Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

6 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

6 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

7 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

7 hours ago

This website uses cookies.