23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Διάλεξη για την αρχαία Κυδωνία

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων « Ο Χρυσόστομος » ανακοινώνει τη διάλεξη της δρος Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη με τίτλο: « Αχαιοί στην Κυδωνία»η οποία θα πραγματοποιηθεί αυριο Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου.

Η κ. Μαρία Βλαζάκη είναι Διευθύντρια των ανασκαφών της προϊστορικής πόλης των Χανίων και   Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του « Χρυσοστόμου » καλεί το χανιώτικο κοινό να παρακολουθήσει την ως άνω ομιλία, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι παρουσιάζει νέα στοιχεία για την ιστορική αυτή περίοδο στη Δυτική Κρήτη.

ΑΧΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΔΩΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, η Κυδωνία, τα σημερινά Χανιά, υπήρξε η μία από τις τρεις πόλεις που ίδρυσε ο Μίνως στην Κρήτη. Η πόλη των Χανίων, ως οργανωμένος οικισμός, αναπτύσσεται ήδη από την 4η χιλιετία, με συνέχιση ζωής μέχρι σήμερα, γεγονός που την καθιστά μία από τις αρχαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ως ισχυρό και κατεξοχήν πολυπολιτισμικό κέντρο, υποδεχόταν κύματα αποίκων κατά την αρχαιότητα, κυρίως από την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Η γεωγραφική θέση των Χανίων «καταντικρύ της Πελοποννήσου» ευνοούσε τις επαφές και σχέσεις μεταξύ των Χανίων και της Πελοποννήσου, ειδικά της Αργολίδας.

Στα χρόνια που ακολουθούν την καταστροφή των μινωικών ανακτόρων κατά το 1450 π.Χ. περίπου, η μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη είναι εμφανής. Οι λόγοι της επικράτησης των Αχαιών στο νησί δεν είναι αποσαφηνισμένοι. Απέναντι σε μια πολεμική εισβολή αντιτάσσεται η ειρηνική κυριαρχία δια της επιγαμίας. Όποια όμως και αν θεωρείται ως πραγματική αιτία, το γεγονός είναι ότι σύντομα μετά το 1450 π.Χ. εγκαταστάθηκε στην Κνωσό και την Κυδωνία ελληνόφωνη διοίκηση και χαρακτηριστικά, σημαντικά μυκηναϊκά έθιμα υιοθετήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Κρήτη. Σύντομα,

Στη δυτική Κρήτη και ειδικά στην Κυδωνία παρουσιάζεται ακόμη εντονότερο το μυκηναϊκό στοιχείο. Η θέση των Χανίων ως ο κοντινότερος σημαντικός κρητικός οικισμός προς τα κέντρα της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό και η μυκηναϊκή υπεροχή ασφαλώς προϋποθέτει ένα ισχυρό έρεισμα στην περιοχή των Χανίων. Η ανάπτυξη της Κυδωνίας ως ανακτορικού κέντρου στους τελευταίους αυτούς αιώνες θεωρείται γεγονός από τους διάφορους μελετητές και σε αυτό επικεντρώνεται η ομιλία της κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...