24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Διήγημα: Η πρόφαση

Ημερομηνία:

Του Ανδρέα Τρακάκη

Ιούλιος του 1964, στο Ηράκλειο της Κρήτης, βράδυ στην πλατεία Αγίου Μηνά. Το σουβλατζίδικο είχε βγάλει τραπέζια  έξω. Κόσμος πολύς, δύσκολα εύρισκες άδεια καρέκλα. Η ζέστη αποπνικτική, ο ιδρώτας έτρεχε. Ο φωτισμός έντονος, διάβαζες άνετα εφημερίδα.   Τα λιγοστά δένδρα δεν κατάφερναν να δώσουν μια ιδέα δροσιάς. Ο Ναός ορθωνόταν επιβλητικός, καμάρι του τόπου, στα βορινά του οι δυο μικρότεροι.

Οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί με πολιτικά προσπαθούσαν να ξεχάσουν την κουραστική μέρα. Γύρω – γύρω μοντέρνοι νεαροί, πανέμορφες κοπέλες, τολμηρά ξώπλατα, κοσμήματα άστραφταν σαν διεγερτικοί ήλιοι.

Ο Μιχάλης πτυχιούχος Νομικής, γέννημα και θρέμμα της πόλης, μέσου αναστήματος, καστανός, λεπτοκαμωμένος. Ο Αντώνης, Χανιώτης, απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο μπόι του Μιχάλη, γεμάτος, υπόξανθος. Υπηρετούσαν στο Στρατολογικό Γραφείο.

Ο Γιώργος ψηλός, μελαχρινός, γεροδεμένος, από το Ναύπλιο. Διπλωματούχος αρχιτέκτονας μηχανικός, έκανε την θητεία του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, (ΣΕΑΠ).

Κουβέντιαζαν καπνίζοντας και πίνοντας. Στην Στρατολογία ο υπεύθυνος για την έκδοση πιστοποιητικών λοχαγός λούφαρε χωρίς ντροπή. Τους φόρτωνε την δουλειά. Αν και εργάζονταν και Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, δύσκολα τα έβγαζαν πέρα. Ο αντισυνταγματάρχης διευθυντής δεν έδινε πεντάρα. Τους έβαζε όμως τις φωνές εάν από υπερβολική κόπωση έκαναν κανένα λάθος. Έπιανε τον Θεό από τον πόδα.

Στην παραγωγική Σχολή Αξιωματικών ο διοικητής του λόχου νέων μαθητών, μοχθηρός και κακόβουλος σιχαμερή φιγούρα δεσμοφύλακα, μπαμπούλας. Αρκετοί γαλονάδες τον συναγωνίζονταν σε σαδισμό, κτηνωδία.

Μετά την απόλυσή τους θα αντιμετώπιζαν άλλου είδους δύσκολες καταστάσεις. Η κοινωνία ζούγκλα, ο ανταγωνισμός άγριος, αθέμιτος.

Ο κύριος μικρόσωμος, αδύνατος, παρουσιαστικό αξιοπρεπές, καθόταν μόνος στο διπλανό τραπέζι. Παρενέβη στην συζήτηση. Σύγαμπρος μακρινού θείου του Μιχάλη, γνώριζε αρκετούς συγγενείς του.

Συμβούλεψε τους νεαρούς να κάνουν υπομονή. Ο χρόνος περνάει. Η μέρα που περιμένουν θα έρθει. Να προσέξουν δυο πράγματα, σταδιοδρομία και γάμο. Όχι γυναίκες και επαγγέλματα που δεν τους ταιριάζουν. Οι σωστές αποφάσεις κτίζουν την ευτυχία.

Η ώρα κύλησε. Ετοιμαστήκαν να φύγουν. Αύριο πρωί – πρωί είχαν δουλειά.

Ο κύριος είπε πως πρέπει να μείνει. Να πιει, να μεθύσει. Αλλιώς ο σκύλος του δεν θα τον γνωρίσει. Θα τον φάει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ