22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Διήμερο Γερμανικού Κινηματογράφου

Ημερομηνία:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Κέντρο Goethe Χανίων διοργανώνουν «Διήμερο Γερμανικού Κινηματογράφου» την Πέμπτη 10/4 και την Παρασκευή 11/4 στις 8 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Θα προβληθούν οι ταινίες:

ΠΕΜΠΤΗ 1Ο ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Im Winter ein Jahr (Πριν ένα χρόνο το Χειμώνα) (2008, 128΄)

Σκηνοθεσία: Caroline Link (Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «Πουθενά στην Αφρική»).
Σενάριο (βασισμένο στο μυθιστόρημα Aftermath του Scott Campbell): Caroline Link
Ηθοποιοί: Karoline Herfurth, Josef Bierbichler, Corinna Harfouch, Hanns Zischler κ.ά.
Βραβεία: Αργυρό Κρατικό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Ο 19χρονος Άλεξ δίνει τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του παραλύει. Ενοχή, απώλεια, πένθος, αυτά τα βαθειά οδυνηρά συναισθήματα που βασανίζουν τη μάνα, την αδερφή, τον πατέρα, γίνονται εικόνες που μιλούν διακριτικά, συγκρατημένα, αινιγματικά, σιγανά, αλλά με δύναμη και ένταση γι’ αυτόν τον χρόνο χωρίς τον Άλεξ, εικόνες που αντανακλούν την απουσία και την παρουσία του.

Renn, wenn du kannst (Τρέξε, αν μπορείς) (2009/10, 112´)

Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann
Ηθοποιοί: Robert Gwisdek, Anna Brüggemann, Jacob Matschenz κ.ά.
Ο Ben και ο Christian είναι κι οι δυο ερωτευμένοι με την Annika.
Πώς κρατιέται μια φιλία, όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας, και πώς λειτουργούν έρωτας και σεξ στο ζευγάρι, όταν ο ένας είναι σε αναπηρικό καρότσι; Μία ιστορία ερωτικού τριγώνου με γερή δόση μαύρου χιούμορ και πνευματώδεις διαλόγους, συχνά στα όρια του παραλόγου. Το αναπηρικό καρότσι και ότι αυτό συνεπάγεται παίζει βασικό ρόλο – στην ταινία, όπως και στη ζωή. Δεν ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει σκάλες, έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει. Πρωταγωνιστές όμως της ταινίας είναι η φιλία, ο έρωτας κι ό,τι άλλο είναι η ζωή.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Berlin is in Germany (2001, 91’)

Σκηνοθεσία: Hannes Stöhr
Ηθοποιοί: Jörg Schüttauf (Βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου 2001 από τους Γερμανούς Κριτικούς), Julia Jäger κ.ά.
Βραβεία: Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα της Μπερλινάλε 2001, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2001 του Συνδέσμου Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου «μια ταινία αστεία, μελαγχολική, συναισθηματική, ντοκουμενταρίστικη, παραμυθένια» (εφ. Berliner Zeitung).
Ο Martin Schulz, πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας, απολύεται από τις φυλακές Brandenburg, έχοντας εκτίσει ποινή έντεκα χρόνων. Μέσα στα έντεκα αυτά χρόνια η Γερμανία είχε επανενωθεί. Μόνο από την τηλεόραση γνωρίζει ο Martin τον κόσμο που τον περιμένει έξω από τη φυλακή. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει, η παλιά δεν έχει ακόμα χαθεί.

 Sommer vorm Balkon (Καλοκαίρι στο Βερολίνο) (2005, 100΄)

Σκηνοθεσία: Andreas Dresen
Σενάριο: Wolfgang Kohlhaase
Ηθοποιοί: Inka Friedrich, Nadja Uhl, Andreas Schmidt κ.α.
Βραβεία: Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ San Sebastian, Silver Hugo Award για τις δυο πρωταγωνίστριες στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγου.
Η Νίκε έχει ένα μπαλκόνι, η Κάτριν έχει ένα γιο, ο Ρόναλντ οδηγεί φορτηγό, η Τίνα είναι σερβιτόρα, ο Όσκαρ και η Ελένε είναι γέροι και μόνοι. Όλοι τους, είτε βρίσκονται στην αρχή είτε στη μέση είτε στο τέλος της ζωής τους, αναρωτιούνται το ίδιο: Αντέχει η αγάπη στο πέρασμα των εποχών του χρόνου;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ