20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στο Κοντομάρι – Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Πλατανιά, η Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί και το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Πλατανιά, σας προσκαλούν στο διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες της περιοχής, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 & Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στο Κοντομαρί, στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Δήμου Πλατανιά, για τη Μάχη της Κρήτης.

Πρόγραμμα

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοντομαρί

Εκδήλωση – Αφιέρωμα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Πλατανιά, για την Μάχη της Κρήτης και την εκτέλεση στο Κοντομαρι , με τίτλο:

“ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ”

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00 στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Κοντομαρί

19:00 Έναρξη Τελετής

• Επιμνημόσυνη δέηση
• Χαιρετισμοί
• Ομιλία από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί
κ. Μαυριδάκη Κωνσταντίνο
• Προσκλητήριο Πεσόντων
• Κατάθεση στεφάνων
• Ενός λεπτού σιγή
• Εθνικός Ύμνος
• Απόδοση Ριζίτικου Τραγουδιού από την Ριζίτικη Παρέα του Κοντομαρί
• Πέρας τελετής

 Το ιστορικό της σφαγής

2 Ιουνίου 1941: Στο Κοντομαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων.

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους. Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που πρόβαλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί.

Μετά το τέλος του πολέμου, ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από το ίδιο τον Kermann Göring, τον επικεφαλής της γερμανική αεροπορία. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...