16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Διήμερο σεμινάριο Κρητικών χορών στα Χανιά

Ημερομηνία:

ΧΩΡΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ : Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου Αντωνίου Γιάνναρη 2. Χανιά τηλ 28210 27823
Δευτέρα 19 & Τρίτη 20 Αυγούστου 2013 ,ώρες διδασκαλίας 17:00 – 20:00.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ – ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ
Αναλυτικές πληροφορίες : 6971-870962 / gmegal@hotmail.comΣυνεχίζοντας τον κύκλο εκδηλώσεων για την προβολή της κρητικής λαϊκής παράδοσης, διοργανώνουμε ένα διήμερο πρωτότυπο σεμινάριο κρητικών χορών στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας & Αποκορώνου –
Αντωνίου Γιάνναρη 2. Χανιά τηλ 28210 27823 . Προσκαλούμε όσους αγαπάνε την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, όσους θέλουν να μάθουν βασικά στοιχεία των κρητικών χορών, όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους κρητικούς χορούς και όσους διδάσκουν κρητικούς χορούς.
————————————————————————————
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:
1.ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
2.ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
3.ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
4.22 ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ / ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
5.ΑΝΤΡΙΚΟΙ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
6.ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ:
1.Σε όσους επιθυμούν να μυηθούν στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση ανεξάρτητα την καταγωγή και το χορευτικό τους επίπεδο.
2.Σε άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών.
3.Σε χοροδιδασκάλους ή άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με την τέχνη του κρητικού χορού.

ΣΤΟΧΟΣ &
OΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:
Όραμά μας είναι να διαδωθεί και να προβληθεί η ιστορία και η τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο με παραστάσεις με σημερινά μέσα και τεχνικές αλλά βασισμένες στην βαθιά ιστορία μας.Ο κρητικός χορός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο το flamenco,το tango,τους ιρλανδικούς χορούς και πολλά άλλα χορευτικά είδη άλλων κρατών τα οποία έχουν καταφέρει με πολύ σκληρή δουλειά και με την στήριξη όλων στη χώρα τους να γίνουν παγκοσμίως γνωστά. Χρειάζεται να αποβάλουμε την γραφικότητα και το φολκλόρ απο την παράδοσή μας.Επίσης να συνεχίζουμε να καταγράφουμε και να ερευνούμε σε ολόκληρη την Κρήτη τους χορούς μας,τα έθιμά μας,την μουσική μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές την “αλήθεια και την ομορφιά του λαού μας” που για εμάς αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν την λέξη παράδοση.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ

Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν μαζί με τον αδερφό του Γιώργο την “Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών”.
Το 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό “ΔΙΦΩΝΟ” στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 η Ομάδα κυκλοφορεί με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον (Μιχάλης Αεράκης) την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.Τον Νοέμβριο του 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.Τον Ιούνιο του 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Στην έκθεση η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζουν μαζί με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα.Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ”Χορογράφοντας” από τις εκδόσεις Δοκιμάκη. Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011,ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς “Το νησί” η οποία προβλήθηκε από το ΜEGA και είναι μεταφορά του μπέστ  σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.Την άνοιξη του 2012 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία την παράσταση “Φτάσε όπου δεν μπορείς” στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Τον Φεβρουάριο του 2013 οι αδερφοί Μεγαλακάκη μαζί με μία επίλεκτη 20 μελή χορευτική ομάδα παρουσιάζουν με πρωτοφανή επιτυχία την παράσταση “ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” με τον Ψαραντώνη στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής παρουσιάζοντας ιδιαίτερες παραστάσεις ενώ έχουν πραγματοποιήσει πάρα πολλά σεμινάρια κρητικών χορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολλά άρθρα τους σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

www.megalakakis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...