24.8 C
Chania
Wednesday, October 16, 2024

Διαδηλωτές ζητούν την άμεση απελευθέρωση του απεργού πείνας Τούρκου συγγραφέα και δημοσιογράφου Ali Ercan Gökoğlu από τα κρατητήρια του ΑΤ Χανίων

Ημερομηνία:

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ali Ercan Gökoğlu, που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κρατείται στα κρατητήρια του ΑΤ Χανίων και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 5 Οκτωβρίου. Ο Gökoğlu, ο οποίος έχει διωχθεί και βασανιστεί στην Τουρκία για την πολιτική του δράση, κινδυνεύει με απέλαση, παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρώσει την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι στις 3 Απριλίου του 2018 το Εφετείο Λάρισας απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Ali Ercan Gökoğlu.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η γνωμοδότηση του εισαγγελέα ήταν να απορριφθεί η έκδοση με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχει εγγύηση για δίκαιη δίκη».

Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές, στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, ο Gökoğlu και ο Özpolat, μαζί με άλλα επτά μέλη της DHKP-C συνελήφθησαν σε επιχείρηση σε τρία κρησφύγετα στην Αθήνα,  οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της «κατοχής εκρηκτικών υλών και όπλων», «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και «κατοχής πλαστών εγγράφων».

Ο ίδιος φέρεται ότι αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι υποστήριξε πως φοβάται για τη ζωή του στην περίπτωση που επιστρέψει στην γειτονική χώρα.

Σωματεία και φορείς καλούν σε κινητοποιήσεις για την άμεση απελευθέρωση του και την απόσυρση της απόφασης απέλασης. Ο Gökoğlu ζητά την αναγνώριση του πολιτικού του ασύλου και την παροχή ασφάλειας στην Ελλάδα, όπου έχει δημιουργήσει σταθερές βάσεις.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται κινητοποίηση έξω από την Εφορία Χανίων.

Όπως αναφέρει σε σχετικό κείμενο το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων:

Ο Ali Ercan Gökoğlu, δημοσιογράφος και συγγραφέας από την Τουρκία που έχει διωχθεί και βασανιστεί για την πολιτική του δράση, ήρθε στην Ελλάδα το 2017 αιτούμενος πολιτικό άσυλο. Το 2019 συνελήφθη μετά την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων στην Τουρκία και καταδικάστηκε ερήμην σε 3 έτη και 9 μήνες φυλάκιση.

Αφού συμπλήρωσε την ποινή, την 1η Οκτώβρη 2024, αντί να απελευθερωθεί μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Χανίων με εντολή απέλασης. Από την 5η Οκτώβρη έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με αιτήματα την κατάργηση της απόφασης απέλασης, την άμεσης απελευθέρωσή του και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Πριν λίγο, ορίστηκε για σήμερα, Τετάρτη 16/10, στη 1.30 μ.μ. διοικητικό δικαστήριο όπου θα λάβει χώρα η διαδικασία ακρόασης των ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης τού Ali.

Αντανακλαστικά καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. έξω από την εφορία (Τζανακάκη 3 Κτίριο ΔOY Χανίων).

Επίσης, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης και μη απελευθέρωσης του Ali, καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα Χανίων την Παρασκευή, 18/10, στις 6 μ.μ.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές – Άμεση απελευθέρωση του Ali Ercan Gökoğlu

Παραθέτουμε το κείμενο του απεργού πείνας Ali Ercan Gökoğlu:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ALI ERCAN GOKOGLU

ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΑΝΙΩΝ

Aπεργία πείνας για την άρση της απόφασης απέλασης και της διοικητικής κράτησης μου!

Είμαι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Είμαι αρχισυντάκτης ενός εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού που ονομάζεται Ψωμί και Δικαιοσύνη στην Τουρκία. Με συνέλαβαν, με βασάνισαν και με φυλάκισαν για πέντε χρόνια σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στην Τουρκία επειδή είχα μια πολιτική δημοσίευσης επικριτική για το φασιστικό κράτος της Τουρκίας και την κυβέρνηση του ΑΚΡ

Υπάρχουν πολλές αγωγές εναντίον μου στην Τουρκία και περισσότερα από 20 χρόνια φυλάκισης λόγω των άρθρων που έγραψα. Ζήτησα πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα το 2017 επειδή κινδύνευε η ζωή μου στην Τουρκία λόγω της πολιτικής μου ταυτότητας και των άρθρων μου που κατέκριναν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2019, ενώ βρισκόμασταν σε διακοπές στη Χαλκίδα, η ελληνική αστυνομία μας επιτέθηκε και μας βασάνισε μετά την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων στον Τύπο στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, κατατέθηκε μήνυση εναντίον μας και καταδικαστήκαμε ΕΡΗΜΗΝ σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, συνελήφθην για αυτήν την ποινή φυλάκισης. Φυλακίστηκα στις Κλειστές Φυλακές Χανίων για 8 μήνες.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 μεταφέρθηκα στην Αγροτική Φυλακή Χανίων και την 1η Οκτωβρίου 2024 συμπλήρωσα την ποινή των 3 ετών και 9 μηνών πληρώνοντας το ποσό για το υπόλοιπο της ποινής φυλάκισης μου.

Ωστόσο, την 1η Οκτωβρίου 2024, με έφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Το τμήμα Αλλοδαπών εξέδωσε απόφαση απέλασης εναντίον μου.

Στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή μου λόγω των ποινών φυλάκισης που μου επιβλήθηκαν και της πολιτικής ταυτότητάς μου, ως πολιτικού δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Για το λόγο αυτό, ξεκίνησα απεργία πείνας επ’ αόριστον στις 5 Οκτωβρίου 2024, μέχρι να γίνουν δεκτά τα παρακάτω αιτήματα.

Τα αιτήματα της απεργίας πείνας.

1- Πρέπει να αρθεί η διαταγή απέλασης που εκδόθηκε από το Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων εναντίον μου.

2- Να αρθεί η διοικητική κράτηση και να αφεθώ ελεύθερος.

3- Το αίτημά μου για πολιτικό άσυλο να γίνει δεκτό και να μου δοθεί το δικαίωμα διαμονής

Συνεχίζω το επάγγελμά μου ως Δημοσιογράφος και Συγγραφέας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, κάνω πρόγραμμα στο Ράδιο η Φωνή του Λαού. Έχω σταθερή διεύθυνση στην Αθήνα και εργασιακό περιβάλλον.

Για τους λόγους αυτούς, θέλω να αρθεί το ένταλμα απέλασης, να αφεθώ ελεύθερος, να γίνει δεκτό το αίτημα μου για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και να μου χορηγηθεί το δικαίωμα παραμονής.

Είμαι σε απεργία πείνας επ’ αόριστον μέχρι να γίνουν αποδεκτά αυτά τα αιτήματα.

Στην απεργία πείνας, θα πάρω μόνο νερό, τσάι, καφέ, χυμό λεμονιού, αλάτι και βιταμίνη Β1. Δεν δέχομαι καμία ιατρική παρέμβαση σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας μου κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

– ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗΣ

– ΝΑ ΑΦΕΘΩ ΑΜΕΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

-ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη προέδρου Γερμανίας Σταϊνμάιερ στη μαρτυρική Κάντανο

Σημαντική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας...

Χρήστος Σταϊκούρας: Τα έργα στον ΒΟΑΚ έχουν ξεκινήσει και υπάρχει πρόοδος

Τα εργοτάξια των υπό κατασκευή τμημάτων του Βόρειου Οδικού...

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 96 μεταναστών νότια της Γαύδου – 12 αγνοούμενοι

Σε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης προχώρησαν τα ξημερώματα οι Αρχές,...