“Δεν θέλουμε να δώσουμε φιέστες, αλλά απαντήσεις”, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρήτη, επιλέγοντας να δώσει συνέντευξη σε τρία τοπικά κανάλια με τη μορφή debate έναντι μιας περιφερειακής ομιλίας, με τις δημοσιογράφους Ευαγγελία Ξηρουχάκη (Nέα Τηλεόραση Κρήτης), Αντιγόνη Ανδρεάκη (TV Creata) και Νικολέττα Σφακιανάκη (Κρήτη TV). «Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προτιμούν τις κοκορομαχίες από τη συζήτηση”, σχολίασε δεικτικά ο επικεφαλής του Ποταμιού για την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε προεκλογικό debate.
Για τις παροχές της κυβέρνησης, σχολίασε, πως παρότι πολλά ήταν αναγκαίο να γίνουν, όπως οι 120 δόσεις, ο κ. Τσίπρας τα εμφάνισε ως προεκλογικά χαρτιά, «λες και είναι δικά του τα λεφτά» και αυτό εύλογα ανησυχεί τους Ευρωπαίους που έχουν μάθει ότι οι Έλληνες πολιτικοί, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανοίγουν το ταμείο και μοιράζουν χρήματα.
Ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συμμετοχή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία, επισήμανε ότι το έγκλημα στην υπόθεση νοσοκομεία ήταν οικουμενικό. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι προφανώς οι ιδιώτες έχουν θέση στο σύστημα υγείας και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να επενδύσουν αλλά επισήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε το δυνατό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος υγείας, με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις και όχι με προέδρους αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές.
Σχετικά με το κομματικό κράτος επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού να υπάρχει αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ και όχι από το γραφείο του υπουργού και όποιοι αποτυγχάνουν επανειλημμένα να απομακρύνονται από το Δημόσιο.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία υποστήριξε ότι “η Τουρκία και ο Ερντογάν κυκλοφορούν με λυμένο το ζωνάρι, σαμποτάροντας την ειρήνη στο Αιγαίο” και επανέλαβε την πάγια στάση του Ποταμιού “να συνεχιστεί ο διάλογος της Ευρώπης με την Τουρκία” με ενίσχυση του ελληνικού μετώπου, θεσμοθετώντας άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και παραμένοντας ανυποχώρητοι στα εθνικά δίκαια.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδαςστην Ευρώπη, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι από το 2014 λέει πως “η ΕΕ δεν είναι μια εταιρεία ή μόνο μια οικονομική σχέση, αλλά είναι και ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα”.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ζητώντας απτές αποδείξεις για να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Παράλληλα, εκτίμησε πως η απόφαση μεγάλων κρατών να αποδεσμευτούν σε μεγάλο βαθμό από το υγρό καύσιμο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη και πρότεινε να σκεφτούμε σοβαρά “αν αυτές οι επενδύσεις είναι και για τι επόμενες γενιές”.
Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες τους ζήτησε “να επιλέξουν μία δύναμη καθαρή, μία δύναμη που δεν έχει κάνει κωλοτούμπες, Να επιλέξουν στην κάλπη της 26ης Μαΐου.