ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές ρεύματος από 27 Απριλίου για απλήρωτους λογαριασμούς – Μαζικές αγωγές απεγνωσμένων πολιτών

Την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να έρχονται φουσκωμένοι, τινάζοντας στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εκατοντάδες είναι εκείνοι που από Τετάρτη 27 Απριλίου θα έρθουν αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος λόγω μη πληρωμής.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN, ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, ανέφερε πως υπήρξε περίοδος χάριτος τις ημέρες του Πάσχα και ότι από αύριο θα αρχίσουν να εκτελούνται ξανά οι εντολές των παρόχων ενέργειας να κόβεται το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δίνονται καθημερινά πάνω από 500 εντολές για διακοπές ρεύματος με τους παρόχους να πιέζουν για την άμεση πληρωμή τους. Μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει πρόβλεψη και δεν κόβεται το ρεύμα. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος έχουν καταστήσει πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών ευάλωτα χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Λογαριασμός με ρήτρα αναπροσαρμογής 53.000 ευρώ

Ο κ. Μανιάτης μάλιστα σημείωσε ότι την ρήτρα προσαρμογής δεν είναι εύκολο να την καταλάβουν οι πολίτες καθώς χρειάζονται ειδικές γνώσεις. «Υπάρχει λογαριασμός με 53.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε αγρότη ο οποίος δεν ξέρει τι να κάνει» δήλωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο MEGA, αναφέροντας περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν λογαριασμούς ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο κ. Μιχάλης, κατήγγειλε αδιανόητη αύξηση στον λογαριασμό ρεύματος της κόρης του που είναι φοιτήτρια. «Ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της κόρης μου του τετραμήνου, 1.400 ευρώ μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ συνολικά πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ».

Άλλη περίπτωση πολίτη, που καταγγέλλει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ.«Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθα όταν είδα τον λογαριασμό. Πλήρωνα γύρω στα μέχρι 120 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός ήρθε 1.480 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ» δήλωσε μια γυναίκα.

Σε 24 δόσεις

Παράλληλα οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι κάνουν διακανονισμούς από τρεις έως πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει το πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο πρώτα δίνεται προκαταβολή.

Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, ο διακανονισμός γίνεται σε οκτώ δόσεις για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ για οφειλές ποσών πάνω από 3.000 ευρώ γίνεται έως 18 ή 24 δόσεις.

Μαζικές αγωγές πολιτών

Ωστόσο, παρά τις δόσεις, εκτοξεύεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν μαζικές αγωγές κατά των εταιρειών ρεύματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Όπως είπε ο δικηγόρος του ΙΝ.ΚΑ., Αλέξης Αλεξόπουλος, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.000 πολίτες για μαζική αγωγή.

Μιλώντας το σήμερα πρωί στο MEGA, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα αναφέρθηκε στις καταγγελίες πολιτών σχετικά με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. «Ρήτρα αναπροσαρμογής, οι λογαριασμοί είναι εξοντωτικοί, και πολύς κόσμος ψάχνει πώς μπορεί να αντιδράσει και να προστατευεθεί. Η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα όταν δεν πληρωθεί, μόνο το κοινωνικό τιμολόγιο υπόκειται σε μία έξτρα ρύθμιση», ανέφερε.

Η κ. Νούκα ξεκαθάρισε πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Πρέπει να υποβληθούν αντιρρήσεις, μετά περιμένουν 10 μέρες να έρθει η απαντηση της εταιρείας, και μετά μπορεί να γίνει καταγγελία και έπειτα έρχεται και η δικαστική οδός. Χρειάζεται θεσμική παρέμβαση για να γλιτώσουν τη διακοπή του ρεύματος», κατέληξε.

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

7 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

7 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

7 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

7 hours ago

This website uses cookies.