14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διακόπηκε η λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας είχε διορία το αμερικανικό Κογκρέσο για να ψηφίσει το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα επέτρεπε την συνέχεια της χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων με αποτέλεσμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Λευκός Οίκος να δώσει εντολή προς την ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα σχεδόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να τίθενται από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει η κατάσταση αυτή, καθώς εκτιμάται ότι οι δυο πλευρές δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είχε περάσει νομοσχέδιο που συνέχιζε τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Αργότερα, η Βουλή, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς,  προσέθεσε στο νομοσχέδιο μέτρα που μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης του συστήματος περίθαλψης -του περιβόητου Obamacare – και το τροποποιημένο νομοσχέδιο επιστρέφει τη Δευτέρα στη Γερουσία.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικανοί επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις πιο μετριοπαθών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χθες πριν την ψηφοφορία ότι πρέπει να αποφευχθεί μια τυχόν οικονομική παράλυση της κυβέρνησης κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι στρέφουν τα πράγματα προς μια κρίση, που θα πλήξει όλη την χώρα. «Μια παράλυση θα έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στους πολίτες και άμεσα », είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Μάλιστα στην προσπάθειά του να πείσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ καλώντας τον να μην γυρίσει την πλάτη στο νόμο για την κυβερνητική χρηματοδότηση και να ψηφίσει ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ενέδωσαν με αποτέλεσμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βραχυκυκλώνει στο πρώτο λεπτό του οικονομικού έτους 2014.

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού (2 εκατομμύρια).

«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ενδεικτικά, τα περισσότερα ομοσπονδιακά γραφεία θα μείνουν κλειστά, όπως και τα εθνικά πάρκα, τα μουσεία και τα μνημεία, μη έχοντας προσωπικό. Επόπτες εναέριας κυκλοφορίας, φρουροί στις φυλακές και συνοριοφύλακες θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

Τρέμουν οι αγορές
Πιέσεις σημειώνονται από το πρωί της Τρίτης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος λόγω της μερικής διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης  πρώτη από το 1996. Σύμφωνα με την Goldman Sachs το κλείσιμο λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα στοιχίζει σε εβδομαδιαία βάση στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

tvxsteam tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ