14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Διαλύουν τους δήμους: Μεγάλη συμμετοχή στην κατάληψη του Δήμου Χανίων από εργαζόμενους στους ΟΤΑ | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μεγάλη συμμετοχή από περίπου 200 εργαζόμενους που γέμισαν το χώρο της εισόδου του Δημαρχείου Χανίων πραγματοποιήθηκε η σημερινή κινητοποίηση, συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ν. Χανίων.

Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερις δήμους του νομού (Χανίων, Κισσάμου, Πλατανιά, Αποκόρωνα) και σε δήμους σε όλη την Ελλάδα από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι.

Αθηνά Γιαννουλάκη: “Η κυβέρνηση απειλεί, επειδή την απειλούν οι δανειστές”

Σε δηλώσεις της στον “A.τ.Κ” η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Χανίων κ. Αθηνά Γιαννουλάκη είπε:

“Σήμερα κάνουμε συμβολικές καταλήψεις στα Δημαρχεία όλης της χώρας από τους υπαλλήλους που δουλεύουμε στους δήμους. Ποια είναι τα αιτήματά μας; Mέσα στα πολλά προαπαιτούμενα, υπάρχει μια απαίτηση των δανειστών που ακουμπάει τους συναδέλφους των βαρέων ανθυγιεινών. Θέλουν να τους εξαιρέσουν και να πάνε τα συντάξιμα χρόνια τους στα 67. Οι συνάδελφοι αυτοί δουλεύουν βαρέα και ανθυγιεινά, στην καθαριότητα, στις χωματερές.

DSCF2584

Τόσα χρόνια δίνουν μεγαλύτερη συνδρομή για τα βαρέα και ανθυγιεινά και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και απειλεί, επειδή την απειλούν οι δανειστές, ότι θα τους εξαιρέσει. Δε θα το δεχτούμε. Δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, υπάρχει όμως πίεση και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε κινητοποιηθεί. Για να μη γίνει τετελεσμένο γεγονός.

Η κ. Γιαννουλάκη είπε επίσης ότι έρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς ενώ δε μένουν ανεπηρέαστα και τα συνταξιοδοτικό δικαιώματα:

“Το καινούργιο ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει για τον Υ.Ε., Δ.Ε. συναδέλφους μείωση μισθών. Στο συνταξιοδοτικό πάμε όλοι στα 67 και αν κάποιοι βγουν νωρίτερα θα παίρνουν μία τόσο πενιχρή σύνταξη που δε θα μπορούν να ζήσουν. Επίσης, το ταβάνι της ανώτερης σύνταξης θα είναι τα 900 ευρώ.

DSCF2579

Μεταξύ των λόγων της κινητοποίησης, σύμφωνα με την κ. Γιαννουλάκη, είναι και η ιδιωτικοποίηση τμημάτων υπηρεσιών των δήμων αλλά και το απαγορευτικό που έχουν θέσει οι δανειστές μέσω των μνημονίων και σε αυτή την κυβέρνηση για προσλήψεις στους δήμους.

Η κ. Γιαννουλάκη λέει ότι η έλλειψη προσλήψεων δρα με τρόπο διαλυτικό για τους δήμους. “Δεν υπάρχει προσωπικό και μοιράζουν μικρές και μεγάλες εργολαβίες”.

“Mε αυτούς τους μισθούς, έχοντας στήσει έτσι τα νοικοκυριά μας, δε μπορούμε να ανταποκριθούμε. Δε μπορούμε να ανταποκριθούμε στον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν και σε όλους τους φόρους”, είπε η κ. Γιαννουλάκη για να καταλήξει: “Για όλα αυτά κάνουμε αυτή την κατάληψη σήμερα, συμμετέχουμε στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 12 του Νοέμβρη και δηλώνουμε παρόντες για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.”

Παντελής Βαϊνας: Αγωνιζόμαστε για να μη χάσουμε κεκτημένα

"google ad"

DSCF2585

Στα Χανιά και στην κινητοποίηση στο δήμο Χανίων συμμετείχε και ο Παντελής Βαϊνάς, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ από την Αθήνα.

Είπε:

“Μετά τα μέτρα που αποφασίσαν οι κυβερνώντες εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε, να αντιπαραταθούμε με όλους αυτούς και να κερδίσουμε, να αγωνιστούμε για να μη χάσουμε όσα έχουμε κεκτημένα τόσα χρόνια. Για αυτό είμαστε στους δρόμους”

Tάσος Βάμβουκας: “Πάντα υπάρχουν περιθώρια, πάντα πρέπει να πιέζουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας”

DSCF2586

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που δήλωσε με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων:

“Και εμείς ως δημοτική αρχή κατανοούμε και συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους των ΟΤΑ και βεβαίως του δήμου μας, στα δίκαια αιτήματα τα οποία έχουν. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους εργαζόμενους μισθολογικά και αυτή τη στιγμή δημιουργείται και νέα πολύ μεγάλη αναστάτωση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και την συρρίκνωση των συντάξεων.”

O κ. Βάμβουκας θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα “διότι η εποχή είναι δύσκολη και διότι εξαρτώμαστε από τις επιταγές των δανειστών”, όμως, όπως είπε “πάντα υπάρχουν περιθώρια, πάντα πρέπει να πιέζουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε αυτή τη χώρα και για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

DSCF2578

Ανταρσία στα Χανιά: “Οι δήμοι και οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν, και ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει”

Σχετική ανακοίνωση για την κινητοποίηση των εργαζομένους στους δήμους έδωσε στη δημοσιότητα και η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά” στην οποία σημειώνει τα εξής:

“Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στους Δήμους- και στο Δήμο Χανίων ειδικότερα- και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και της λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων.

DSCF2587-001

Η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών, η πλήρης διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων και η διάλυση των υπηρεσιών των Δήμων υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια βάρβαρη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με τους συμβασιούχους πενταμηνίτες εργαζόμενους.

DSCF2580

Οι συμβασιούχοι, αν και εργάζονται εδώ και πάνω από 3 μήνες σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων  όλης της χώρας, θεωρούνται από την κυβέρνηση, εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Αν και παρέχουν ίση εργασία με τους υπολοίπους εργαζομένους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.  τους θεωρούν «ωφελούμενους» αντί για εργαζόμενους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούνε  ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους θα καταρρεύσουν με τα τεράστια κενά και ο δρόμος των εκχωρήσεων – ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...