14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ: Στα κάγκελα το Σώμα από τις αποκαλύψεις – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Ημερομηνία:

Πολιτικές προεκτάσεις έχει λάβει η υπόθεση διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι φέρονται να επικοινωνούσαν με «νονούς της νύχτας» για να ικανοποιούν αιτήματα, να κάνουν πλημμελείς ελέγχους στη δράση τους και να μετακινούν «δικούς τους» ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», που αποκαλύπτει διαλόγους ανάμεσα σε στελέχη της Κατεχάκη και μαφιόζους του υποκόσμου οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή για να εκλεχθούν τα δημοσιεύματα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή σε δύο εισαγγελείς για να ερευνήσουν ταχύτατα την υπόθεση.

Η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» όταν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, επιτέθηκε προσωπικά στο κ. Θεοδωρικάκο σχολιάζοντας ότι «κάνει τον ανίδεο» για υποθέσεις που αφορούν την Greek Mafia. «Μπορεί να μας ενημερώσει αν στις προ ημερών κρίσεις αναβάθμισε τον κ. Δάβαλο; Αν σήμερα είναι ενημερωμένος για την υπόθεση της Greek Mafia» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Τη Δευτέρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε από το βήμα της Βουλής για την πολύκροτη υπόθεση καθώς και για τον διορισμό του νέου διοικητή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ κ. Πούπουζα, αφήνοντάς παράλληλα αιχμές για το έργο του προκατόχου του κ. Κοσσυβάκη.

«Όταν την Κυριακή (σ.σ. 29.01.2023) διάβασα το δημοσίευμα του «Βήματος», είχα μόνο μία επιλογή. Να δώσω εντολή στην ΕΛΑΣ να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να το ελέγξει και ταυτόχρονα να σταλούν αυτά στον Εισαγγελέα. Αυτά έγιναν αυτομάτως. Καθαρές, πεντακάθαρες κουβέντες», είπε αρχικά ο Υπουργός και ξεκαθάρισε ότι όλα θα έρθουν στο φως.

«Όταν ο υπουργός βρέθηκε μπροστά σε ένα δημοσίευμα που γράφει διάφορα, που πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές, την υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΛΑΣ και τη Δικαιοσύνη, ως προς τα πάντα και να μην μείνει τίποτα απ’ έξω και να λάμψει η αλήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, παράλληλα, απάντησε σχετικά με την κριτική για την αλλαγή του διοικητή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, Ηλία Κοσσυβάκη. «Θέλω να είμαι σαφής. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα για να γνωρίσει και αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, την έκθεση της περυσινής χρονιάς του κ.Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω – για να είμαστε αντικειμενικοί – ήταν πολύ περιορισμένη», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι θα ήθελε πολύ περισσότερες υποθέσεις που να έχουν διερευνηθεί. «Τους τελευταίους μήνες, δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας.Δεν έχω στοιχειώδη ενημέρωση. Ό,τι ακούτε… Εκεί υπήρχε για τις υποθέσεις ένα στεγανό…»!, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Θεοδωρικάκος αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς

Μετά τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον υπουργό ότι μιλά για κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ, την ώρα που αναβαθμίζει κατηγορούμενους αστυνομικούς.

«Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις του Βήματος για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με νονούς της νύχτας, λαθρεμπόρους και μαφιόζους επιβεβαιώνουν ότι επί Μητσοτάκη οι μόνοι που αισθάνονται την ”ασφάλεια” που έταζε προεκλογικά, είναι οι κακοποιοί και η διαφθορά που οργιάζουν ανεξέλεγκτα και μάλιστα με κρατική προστασία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Αντί ο κ. Θεοδωρικάκος να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη έρευνα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia και επίορκους αξιωματικούς για να καθαρίσει τα κυκλώματα κακοποιών, το μόνο που έχει κάνει είναι να κωλυσιεργεί διαδικασίες και να αναβαθμίζει ακόμα και κατηγορούμενους αξιωματικούς»,

«Η απροθυμία του σήμερα να απαντήσει σε αμείλικτα ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η αναφορά του σε ”κάθαρση” της ΕΛΑΣ με τις κρίσεις που έγιναν, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και απευθύνει στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • Γνώριζε για παράνομη δράση αξιωματικών που αποστρατεύθηκαν και δεν τους έστειλε στη Δικαιοσύνη;
  • Πώς μιλά για «κάθαρση» όταν αναβαθμίζει κατηγορούμενους;
  • Γιατί δεν έστειλε την υπόθεση των επίορκων αστυνομικών στον Εισαγγελέα νωρίτερα, αφού τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από το Βήμα προέρχονται από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ και δεν μπορεί να μην τα γνώριζε;
  • Γιατί δεν απάντησε εάν ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ που αναφέρεται στις αποκαλύψεις ότι σχετίζεται με προστασία σε βενζινάδικα, βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου και συμμετείχε στις αποφάσεις για τις προ ημερών κρίσεις στην ΕΛΑΣ;
  • Γιατί δεν απάντησε εάν είναι ο διευθυντής του ένας από τους συνομιλητές των μαφιόζων στο ρεπορτάζ του Βήματος;

Σε «αναμμένα κάρβουνα» αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

"google ad"

Με τους διαλόγους τους με τον υπόκοσμο να βγαίνουν στο φως της δημισιότητας, επιτελείς της Κατεχάκη χάνουν τον ύπνο τους, ενώ άλλοι δεν εκπλήσσονται καθόλου.

«Είναι στοιχεία που έχουν προκύψει από διαφορετικές υποθέσεις. Δεν είναι μία ενιαία δικογραφία, αλλά συνομιλίες που καταγράφηκαν μέσα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα», επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, για εκείνους που βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις και κρίσιμα πόστα στην ΕΛ.ΑΣ. οι αποκαλύψεις αυτές δεν φαίνεται να αποτελούν έκπληξη. «Δυστυχώς, ένα μικρό κομμάτι της Αστυνομίας δεν είναι καθαρό. Προσωπικά, είχα δεχτεί πιέσεις όχι μόνο μία φορά για να κάνω τα στραβά μάτια σε έρευνα ή για να μην κάνω τη δουλειά μου, όπως έπρεπε. Όταν φτάνεις σε σημείο να είσαι επικεφαλής ενός τμήματος το οποίο έχει κρίσιμες υπηρεσίες στη διαχείρισή του, τότε ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Δεν υπέκυψα και έτσι στις επόμενες κρίσεις με αποκεφάλισαν έτσι απλά», τονίζει πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Και προσθέτει: «Ξέρεις ότι υπάρχει κόστος. Ξέρεις ότι σε αυτή την πορεία προς την κορυφή της ιεραρχίας της Αστυνομίας ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς. Προτίμησα να έχω καθαρή την συνείδησή μου και δεν υπέκυψα. Όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου. Όταν είσαι εκεί καθημερινά προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί μπορεί ακόμα και να κατασκευάσουν στοιχεία σε βάρος σου ή να βρεθείς μπλεγμένος από δήθεν καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Όταν δεν είσαι ακόμα στο στάδιο για να σε αποστρατεύσουν ένας τρόπος υπάρχει να σε φιμώσουν. Οι εκδικητικές αποσπάσεις δεν είναι κάτι το καινούργιο στην ΕΛ.ΑΣ. Όταν δεν είσαι δικό τους παιδί και ξέρουν ότι ούτε να σε βρωμίσουν μπορούν ούτε να σε έχουν του χεριού τους μέσα σε μία ημέρα σε στέλνουν να βάζεις σφραγίδες», επισημαίνει εν ενεργεία στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που βλέπει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις ως έναν τρόπο να επέλθει εξυγίανση στην ΕΛ.ΑΣ.

«Ευελπιστώ η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Τα στοιχεία αυτά ως φαίνεται δεν είναι ενιαία δικογραφία, αλλά κομμάτια από διαφορετικές υποθέσεις. Έφτασαν, όμως, αυτά στη Δικαιοσύνη έστω και ξεχωριστά νωρίτερα; Και αν ναι, γιατί έρχονται τώρα στο φως; Γιατί τώρα γίνεται έρευνα; Εφόσον αυτά τα στοιχεία είχαν έρθει στη γνώση κάποιου δικαστικού λειτουργού έστω και μεμονωμένα γιατί τότε δεν έγινε έρευνα; Γιατί δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις;», καταλήγει.

Τσαπανίδου: Να δώσει απαντήσεις ο κ. Θεοδωρικάκος για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛΑΣ με τον υπόκοσμο

Απαντήσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις ανώτατων αξιωματούχων της ελληνικής αστυνομίας με ανθρώπους του υποκόσμου ζητά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πόπη Τσαπανίδου.

“Γιατί καθυστέρησε επί μήνες να στείλει τους επίορκους στη δικαιοσύνη ενώ αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς; Γιατί κωλυσιεργεί την υπόθεση της κάθαρσης στην ΕΛ-ΑΣ, που ξεκίνησε με τη ευρεία έρευνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia;”, τονίζει, και καταλήγει: “Ποιον προστατεύει τελικά το υπουργείο; Τον πολίτη πάντως, όχι”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις ανώτατων αξιωματούχων της ελληνικής αστυνομίας με ανθρώπους του υποκόσμου σοκάρουν.

Αναμένουμε απαντήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο.

Γιατί καθυστέρησε επί μήνες να στείλει τους επίορκους στη δικαιοσύνη ενώ αναβαθμίζει κατηγορούμενους αξιωματικούς;

Γιατί κωλυσιεργεί την υπόθεση της κάθαρσης στην ΕΛ-ΑΣ, που ξεκίνησε με τη ευρεία έρευνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Greek Mafia;

Ποιον προστατεύει τελικά το υπουργείο; Τον πολίτη πάντως, όχι”.

Η απάντηση του υπουργείου ΠροΠο

Στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Μέρος των φερόμενων ως επικοινωνιών, μεταξύ ανώτατου στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπλεκόμενους σε ύποπτες δραστηριότητες- που δημοσίευσε η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”- φέρεται να είναι του 2018.

Όλοι γνωρίζουν ποιο κόμμα βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση, οπότε η κυρία Τσαπανίδου μπορεί να ζητήσει τις σχετικές απαντήσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στα αποσπάσματα για φερόμενες επικοινωνίες σε νεότερο χρόνο επισημαίνεται ότι: πρώτον, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είχε καμία ενημέρωση -ούτε και για τις φερόμενες ως επικοινωνίες του 2018- και, δεύτερον, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα, εστάλη με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, υπό τον νέο της Διοικητή, για ενδελεχή έρευνα, καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ