19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Διαχείριση υδατικών πόρων στο Νομό Χανίων και μείωση βροχοπτώσεων

Ημερομηνία:

Μετά τις απαντήσεις των πρώην Υπουργών Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ . Νικόλαου Ταγαρά στην με Α.Π. 7834/25-4-2014 ερώτηση με θέμα «Διαχείριση υδατικών πόρων στο Νομό Χανίων» και στην με Α.Π. 8166/12-5-2014 ερώτηση με θέμα «Διαχείριση υδατικών πόρων στο Νομό Χανίων και μείωση βροχοπτώσεων», που κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, δίδεται στη δημοσιότητα και η απάντηση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων, εντός της περιμέτρου των συλλογικών αρδευτικών δικτύων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αρδευτικού νερού και εκσυγχρονισμού – αποκατάστασης των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, με σκοπό τη μείωση των απωλειών τους.

Για την αντιμετώπιση των φαινόμενων της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης – ποιοτικής υποβάθμισης των αρδευτικών υδάτων με στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με μακροχρόνιο σχεδιασμό, αποβλέπει στην εκτέλεση σειράς Εγγειοβελτιωτικών Έργων και στην εκπόνηση Μελετών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικά για την Π.Ε. Χανίων, μέσω του Π.Α.Α. 2007 -2013 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται τα παρακάτω έργα και μελέτες:

Α) Φράγμα Βαλσαμιώτη Π.Ε Χανίων

Το φράγμα ‘‘Βαλσαμιώτη’’ έχει κατασκευαστεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013» (Π.Α.Α.), επί της κοίτης του ομώνυμου χειμάρρου και σκοπό έχει να δημιουργηθεί ταμιευτήρας προκειμένου να αποθηκευθούν, αφενός τα νερά της λεκάνης απορροής του και αφετέρου τα νερά των πηγών «Μεσκλών» που οδηγούνται σε αυτόν με βαρύτητα δια μέσω του προσαγωγού ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο ή τα πλημμυρικά που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα. Η δημιουργία του ταμιευτήρα Βαλσαμιώτη εντάσσεται στο γενικό σχεδιασμό του ενιαίου συστήματος διακίνησης και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού στις περιοχές Κολυμπάρι – Χανιά – Ακρωτήρι.

Η εκμετάλλευση του αποθηκευόμενου νερού αφορά στην κάλυψη των αιχμών άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων 75.000 στρεμμάτων περίπου που σήμερα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού στην κρίσιμη αρδευτική περίοδο και αφορά τους δήμους Θέρισου, Βουκολιών, Νέας Κυδωνίας, Μουσούρων και Πλατανιά Π.Ε. Χανίων.

Η χωρητικότητα του ταμιευτήρα ανέρχεται στα 6.000.000 m3 νερού, περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την τροφοδοσία με βαρύτητα των πηγών «Μεσκλών». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του είδους του στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Κρήτη.

 Β) Λιμνοδεξαμενή Έλους Π.Ε. Χανίων

Η λιμνοδεξαμενή – ταμιευτήρας κατασκευάζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α.), στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Έλους του Δήμου Ινναχωρίου, σε φυσικό έγκοιλο, ώστε να δημιουργηθεί ταμιευτήρας με ωφέλιμη χωρητικότητα 270.000m3.

Γ) Λιμνοδεξαμενή Ομαλού και δίκτυο άρδευσης

Το έργο αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 650.000 m3, για την άρδευση περίπου 2.500 στρεμμάτων. Κατασκευάζεται στο οροπέδιο Ομαλού σε περιοχή του Δήμου Ανατολικού Σελίνου.

Δ) Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

"google ad"

Έχει ολοκληρωθεί από το έτος 2005 για την Π.Ε. Χανίων σε αναγνωριστικό στάδιο η «Μελέτη φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στο Ν. Χανίων». Από τις προταθείσες θέσεις της παραπάνω μελέτης έχουν εκπονηθεί οι οριστικές μελέτες για:

Α) Λιμνοδεξαμενές (2) Κουντούρα Α’ και Β’ με χωρητικότητα 1.3000.000 m3.

Β) Φράγματα (3) στο ποταμό Ταυρωνίτη με χωρητικότητα

  • Σεμπερνιώτης 5.000.000 m3
  • Παπαδιανών 40.000.000 m3και
  • Ρουματιανού 15.000.000 m3.

Με την ανωτέρω μελέτη κατασκευής φράγματος Ταυρωνίτη (τρία φράγματα

με σήραγγα διασύνδεσης μεταξύ τους), ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. € (με τιμές 1992).

Μέχρι σήμερα, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 για ένταξη ή για βελτίωση και ολοκλήρωση των δικτύων των φραγμάτων Ταυρωνίτη.

Επίσης, ότι δεν έχει υποβληθεί κάποια πρόταση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για ένταξη νέας μελέτης.

Όταν υποβληθούν και επανασυλλεχθούν αιτήματα από ολόκληρη την επικράτεια, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν εκ νέου, στο πλαίσιο των αξόνων που θα κινηθεί η νέα Προγραμματική Περίοδος (σε Κεντρικό ή Περιφερειακό επίπεδο), ώστε όσο αιτήματα τελικώς επιλεγούν να ενταχθούν σε αντίστοιχα Προγράμματα χρηματοδότησης.

Τέλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το Ν. 3199/2003 (Προστασία και Διαχείριση των Υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ), το Ν. 3852/2011 (‘‘ Σχέδιο Καλλικράτης’’) και τις σχετικές εφαρμοστικές ΚΥΑ αυτών, όπως ισχύουν σήμερα, η διαχείρηση των υδατικών πόρων είναι αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...