19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Διεθνές ένταλμα σύλληψης του “εγκληματία πολέμου” Ντόναλντ Τραμπ από το Ιράν για τη δολοφονία Σολεϊμανί

Ημερομηνία:

Την σύλληψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως υπεύθυνου για την δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί και των λοιπών στρατιωτικών ηγετών στην αμερικάνικη επίθεση του Ιανουαρίου, ζητεί, με διεθνές ένταλμα που εξέδωσε, το Ιράν.

Την βοήθεια της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του εγκληματία πολέμου Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε σήμερα το Ιράν, το οποίο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του προέδρου των ΗΠΑ, για την (εγκληματική, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και των λοιπών στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών Ιράν και Ιράκ που δολοφονήθηκαν, με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) την 3η Ιανουαρίου του 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Το ένταλμα σύλληψης στρέφεται κατά συνολικά 35 μελών της αμερικανικής κυβέρνησης που εμπλέκονται στις δολοφονίες, με κορυφαίο τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ. Το υπογράφει ο εισαγγελέας της Τεχεράνης Αλί Αλκασιμέρ, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν κατηγορεί τους αξιωματούχους των ΗΠΑ «για δολοφονίες και τρομοκρατία» και τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να διώκει τον Τραμπ για το έγκλημα ακόμη και μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας. Τέλος, διευκρίνησε ότι αιτήθηκε από την Ιντερπόλ να προωθήσει το ένταλμα ως «ερυθρά ειδοποίηση», δηλαδή στη μέγιστη προτεραιότητα που ζητεί την άμεση σύλληψη του καταζητούμενου μόλις εντοπιστεί.

Θεωρητικώς, το επίπεδο αυτό εντάλματος δίνει τη δυνατότητα στις αμερικάνικες αρχές να συλλάβουν τον Τραμπ και εντός του Λευκού Οίκου, αλλά, φυσικά, δεν τις υποχρεώνει σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να περιορίσει τις κινήσεις του σημερινού προέδρου, μετά τη λήξη της θητείας του, καθώς και οι αρχές σε άλλες χώρες έχουν το ίδιο δικαίωμα, οπως είχε φανεί από την περίπτωση Πινοτσέτ.

Αναμένεται η συνεδρίαση της Ιντερπόλ για την αποδοχή ή όχι του υψηλής προτεραιότητας χαρακτήρα του εντάλματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...