20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο εισαγγελέας – Οργή στο Ισραήλ – «Μας βάζουν στο ίδιο κάδρο με τη Χαμάς»

Ημερομηνία:

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προτίθεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Καρίμ Χαν τη Δευτέρα, την 227η ημέρα του πολέμου στη Γάζα.

“Σήμερα, το Γραφείο μου επιδιώκει να απαγγείλει κατηγορίες σε δύο από τους πλέον υπεύθυνους, τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ, τόσο ως συνυπεύθυνους όσο και ως ανώτερους σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 28 του Καταστατικού της Ρώμης”, δήλωσε ο Χαν.

Εντάλματα θα εκδοθούν επίσης για τους ηγέτες της Χαμάς Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh και Mohammed Deif, δήλωσε ο Khan, καθώς απαίτησε την απελευθέρωση των υπόλοιπων 128 ομήρων στη Γάζα.

Τα λόγια του έβαλαν τέλος στις εικασίες σχετικά με το αν το ΔΠΔ θα εκδώσει τέτοια εντάλματα, ένα βήμα που πρέπει να εγκρίνει ακόμη το προ-διαδικαστικό του τμήμα.

Ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες για λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδο πολέμου, σκόπιμη πρόκληση μεγάλων δεινών ή σοβαρών τραυματισμών στο σώμα ή την υγεία και σκόπιμη δολοφονία.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης: “Εξόντωση ή/και δολοφονία,… συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που προκαλούνται από ασιτία, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

“Υποστηρίζουμε”, είπε ο Khan, “ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που κατηγορούνται διαπράχθηκαν στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού σύμφωνα με την κρατική πολιτική.

“Τα εγκλήματα αυτά, κατά την εκτίμησή μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα”, εξήγησε ο Khan.

“Το Ισραήλ έχει στερήσει σκόπιμα και συστηματικά από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση”, δήλωσε ο Χαν.

Στην αρχή του πολέμου, είπε, το Ισραήλ έκλεισε τα τρία περάσματα στον θύλακα και τα κράτησε κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο και των δύο ισραηλινών χερσαίων περασμάτων στο Κερέμ Σαλόμ και στο Ερέζ.

Το Ισραήλ “περιόρισε επίσης αυθαίρετα τη μεταφορά βασικών προμηθειών – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – μέσω των συνοριακών διαβάσεων μετά την επαναλειτουργία τους. Η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε επίσης, με τα προβλήματα να παραμένουν μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

“Το Γραφείο μου υποστηρίζει ότι οι πράξεις αυτές διαπράχθηκαν στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου για τη χρήση της πείνας ως μεθόδου πολέμου και άλλων πράξεων βίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας”, κατήγγειλε ο Χαν.

Σημείωσε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς και να πιέσει την ομάδα να απελευθερώσει τους ομήρους.

Ταυτόχρονα, είπε, πραγματοποιήθηκε επίσης για να “τιμωρηθεί συλλογικά ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας, τον οποίο αντιλαμβάνονταν ως απειλή για το Ισραήλ”, δήλωσε ο Χαν.

Ο πόνος των Παλαιστινίων ήταν βαθύς, τόνισε, εξηγώντας ότι περιλάμβανε “υποσιτισμό, αφυδάτωση, βαθύ πόνο και αυξανόμενο αριθμό θανάτων μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, άλλων παιδιών και γυναικών”.

Ο Khan δήλωσε ότι το Ισραήλ, “όπως όλα τα κράτη, έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση του πληθυσμού του. Το δικαίωμα αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει το Ισραήλ ή οποιοδήποτε κράτος από την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

“Ανεξάρτητα από τους όποιους στρατιωτικούς στόχους μπορεί να έχουν, τα μέσα που επέλεξε το Ισραήλ για να τους επιτύχει στη Γάζα -δηλαδή η σκόπιμη πρόκληση θανάτου, πείνας, μεγάλου πόνου και σοβαρού τραυματισμού του σώματος ή της υγείας του άμαχου πληθυσμού- είναι εγκληματικά”, δήλωσε.

Από πέρυσι, είπε ο Χαν, το γραφείο του έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να λάβει πιο σοβαρά υπόψη του το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, σημειώνοντας ότι “η πείνα ως μέθοδος πολέμου” αντιβαίνει στο Καταστατικό της Ρώμης.

“Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο σαφής”, δήλωσε. “Εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με το νόμο δεν πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα, όταν το Γραφείο μου αναλαμβάνει δράση. Αυτή η μέρα έχει έρθει”.

Οργή από το Ισραήλ

Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθές τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκαντς.

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με μια επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λάπιντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες εναντίον των Σινγουάρ, Χανίγιε και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση (απαγωγή)».

Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα. Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Γιαχία Σινουάρ, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

Η Χαμάς ανέφερε, επίσης, στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση αυτή του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε από την πλευρά ότι το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη». «Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά στο στόχαστρο ηγέτης στενού συμμάχου των ΗΠΑ

Σημειωτέον πως, τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οταν τον περασμένο μήνα υπήρξαν αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε το ενδεχόμενο εντάλματος, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ