19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Διεθνές συμπόσιο για το ΦΩΣ στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ημερομηνία:

Διεθνές Συμπόσιο, με τίτλο «In Pursuit of Light – Εις Αναζήτησιν του Φωτός» διοργανώνεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Έτους Φωτός (International Year of Light and Light-based Technologies), όπως έχει αποφασισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την 68η ολομέλεια της 20ης Δεκεμβρίου 2013 (IYL 2015).

Υπεύθυνος της διοργάνωσης του Συμποσίου είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Σιώμος, Καθηγητής του Max Planck Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Φωτός (Γερμανία). Η πρωτοβουλία αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, Ακαδημαϊκός.

Το Συμπόσιο αποσκοπεί στην επιστημονική θεμελίωση και ιδεολογική ιστορική αναζήτηση της φυσικής και φιλοσοφικής αλήθειας της έννοιας του «φωτός», το οποίο εμφανίζεται τόσο ως φιλοσοφική και θεολογική έννοια, όσο και ως αντικείμενο εντατικής έρευνας στο χώρο των φυσικών επιστημών. Ιδιαίτερα η ιστορική εξέλιξη των φυσικών επιστημών και της σύγχρονης τεχνολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσπάθεια του ανθρωπίνου πνεύματος να κατανοήσει και να απαντήσει στο ερώτημα «τι είναι φως». Η ανάπτυξη της Φυσικής Επιστήμης υπήρξε συνάρτηση της σπουδής της συμπεριφοράς και των ιδιοτήτων του φωτός, η δε παγκόσμια κοσμογονία και Ελληνοχριστιανική παράδοση αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα και χροιά στην έννοια «φως».

Στο Συμπόσιο, το οποίο θα διεξαχθεί από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου 2015, έχουν προσκληθεί επιστήμονες, τόσο από το χώρο της Φυσικής, μεταξύ αυτών και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τιμηθεί για το ερευνητικό τους περί φωτός με Βραβείο Nobel, όσο και από το φιλοσοφικό και θεολογικό χώρο. Οι εργασίες του Συμποσίου θα γίνουν στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.

Επιπλέον, η σημαντική αυτή συνάντηση στοχεύει στο να δημιουργήσει μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους επιστήμονες και τους μαθητές, ώστε να ακούσουν και να γνωρίσουν σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης διανόησης. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να προβληματισθούν και να κατανοήσουν ότι το φως είναι ο συνθετικός κρίκος μεταξύ των λαών και η ενωτική δύναμη όλων των κοινωνιών.

Η ΟΑΚ προσκαλεί τις Διευθύνσεις της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Χανίων, την Ένωση Ελλήνων Χημικών (Π.Τ. Κρήτης), τους Εκπαιδευτικούς (Φυσικοί, Φιλόλογοι, Θεολόγοι κ.ά.), οι οποίοι επιθυμούν να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στο παραπάνω Συμπόσιο μαζί με μαθητές (οι οποίοι θα προετοιμασθούν είτε με δρώμενα είτε ως απλοί Σύνεδροι) να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της ΟΑΚ στα τηλέφωνα 2824022245 ή στο email: oac@otenet.gr.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...