23.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν οι φωνές των θυμάτων του Φαρμακονησίου

Ημερομηνία:

Βαρύνουσα πολιτική ευθύνη στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών, κ. Βενιζέλο επέρριψε το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, σε συζήτηση για τις απωθήσεις στα ανοικτά των ελληνικών ακτών (Φαρμακονήσι) που προκάλεσαν τον θάνατο 12 προσφύγων.

Αφού κατήγγειλε την υποκρισία, την ηθική αυτουργία και συνυπευθυνότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που στηρίζουν το «Δουβλίνο ΙΙ» και δε δέχονται να μοιράζονται τους πρόσφυγες όλες οι χώρες της Ε.Ε, ο Κρίτων Αρσένης τόνισε ότι οι πολιτικές εντολές που δίνονται στους άνδρες του ελληνικού λιμενικού να επαναπροωθούν άτυπα με κάθε μέσο τους πρόσφυγες προς τη Τουρκία, τους μετατρέπει σε δήμιους. Στηλιτεύοντας τους απάνθρωπους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Κρίτων Αρσένης έδωσε με την παρέμβασή του «φωνή» στα θύματα της τραγωδίας του Φαρμακονησίου, αλλά και στους διασωθέντες του ναυαγίου που έχασαν τα παιδιά και τις γυναίκες τους – τους οποίους μάλιστα ανέφερε ονομαστικά – Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι και Εχσάντα Σούφι. Μάλιστα, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής αισθάνθηκε την ανάγκη να μεταφέρει αυτολεξεί τις μαρτυρίες των θυμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας προκαλώντας έκπληξη, θλίψη και οργή στο ακροατήριο: («Οι λιμενικοί δεν ήρθαν να μας σώσουν, ήθελαν να μας πνίξουν»,…«Σηκώσαμε ένα μωρό για να δούνε ότι έχουμε γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες φώναζαν βοήθεια και οι λιμενικοί τις βρίζανε»… «Θα μας άφηναν να πνιγούμε, αν δεν πάθαινε το σκάφος του λιμενικού βλάβη»… «Ένας Σύριος που είχε καταφέρει να ανέβει στο σκάφος του Λιμενικού πέταξε ένα ξύλο να πιαστεί ένα παιδί, αλλά ο λιμενικός το κλώτσησε»…. «Μας έβαλαν να υπογράψουμε χωρίς διερμηνέα»…).

Με αφορμή την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι κόστισε τη ζωή σε 12 συνανθρώπους μας, θύματα του πολέμου και της βίας στις χώρες τους, που αναζήτησαν προστασία στον δικό μας τόπο. Μια υποκριτική Ευρώπη που ζητάει να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα την ίδια στιγμή που υποχρεώνει να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στις χώρες του νότου είναι ο ηθικός αυτουργός και συνυπεύθυνη για τους θανάτους αυτούς. Η κυβέρνηση  όμως, που διακηρύσσει περίτρανα από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού κ. Βαρβιτσιώτη ότι βεβαίως και κάνουμε παράνομες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, με κάθε μέσo και ανεξαρτήτως  κόστους σε ανθρώπινες ζωές, μας κάνει και εμάς τους έλληνες συνυπεύθυνους και τους άνδρες του λιμενικού, δήμιους. Έχουμε αίματα στα χέρια μας, στα νερά μας και τα χώματά μας. Είναι αίμα από εγκλήματα που συνειδητά διαπράττουμε. Το πρόβλημα της μεγάλης εισροής προσφύγων είναι υπαρκτό. Αλλά η δολοφονία τους δεν είναι η λύση. Η κυβέρνηση ως προεδρεύουσα έχει καθήκον να αναλάβει πρωτοβουλία για να ανατραπεί η απάνθρωπη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που καθιερώθηκε από τον Κανονισμό ‘Δουβλίνο ΙΙ’ αλλά και να αλλάξει αμέσως τις εγκληματικές πολιτικές εντολές που δίνονται στο λιμενικό για άτυπη επαναπροώθηση με κάθε μέσο των προσφύγων προς την Τουρκία.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ