20.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων:  Η κατάσταση στο Κτηματολόγιο Χανίων είναι εκρηκτική

Ημερομηνία:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων απευθύνει έντονο κάλεσμα για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης στον νομό. Όπως επισημαίνει, η κατάργηση των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του κτηματολογίου, καθιστώντας αδύνατη την έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.

Η έλλειψη χώρου, η καθυστέρηση στην έκδοση πιστοποιητικών και οι συνεχείς τεχνικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις και δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και τους δικηγόρους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση παραβιάζει το Σύνταγμα και θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου αναφέρει:

Κ.Κ. Υπουργοί,

Η κατάσταση στο Κτηματολόγιο Χανίων είναι εκρηκτική.

Μετά την κατάργηση των Περιφερειακών Υποθηκοφυλακείων έχουν έρθει σωρηδόν τα πάντα εις το Κτηματολόγιο Χανίων και ένεκα της επί μηνών ευρισκόμενης σε εξέλιξη ψηφιοποίησης, υπάρχει παντελής αδυναμία των δικηγόρων να κάνουν οποιοδήποτε έλεγχο στα βιβλία και στα στοιχεία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων Χανίων.

Περαιτέρω υπάρχει παντελής αδυναμία εκδόσεως των όποιων πιστοποιητικών αιτείται ο οιοσδήποτε, που να έχουν σχέση με τα οποιαδήποτε φύσεως δικαιώματα επί των ακινήτων. Καθημερινώς εις το κτηματολόγιο Χανίων έχουμε έριδες και αντιπαραθέσεις ένεκα αυτών των καταστάσεων. Να τονιστεί δε ιδιαιτέρως ότι οι υφιστάμενοι χώροι του Κτηματολογίου λόγω της απολύτου στενότητάς τους, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και μικρή μερίδα δικηγόρων.

Έχετε δηλώσει ότι 30 Νοεμβρίου 2024 περαιώνεται η κτηματογράφηση σε όλο τον νομό Χανίων και την ιδία πάλι ημέρα λήγει η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών.

Με αυτά τα δεδομένα ακυρώνετε κάθε δικαίωμα των ιδιοκτητών για δήλωση και τακτοποίηση των ακινήτων τους, παραβιάζετε το άρθρο 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας, ταυτόχρονα δε, στοιχειοθετούνται πειθαρχικές διώξεις εις βάρος των Δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, διότι ενώ έχουν λάβει εντολή περαίωσης χιλιάδων σχετικών υποθέσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους

Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη η παράταση της παραπάνω προθεσμίας της 30 Νοεμβρίου 2024.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μετά από ξυλοδαρμό

Nεκρός μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκε το πρωί...

Χανιά: Συνελήφθη 16χρονη για ξυλοδαρμό συμμαθητή της – Στο αυτόφωρο και ο πατέρας της

Νέο περιστατικό σχολικής βίας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα...

Μαρία Καρυστιανού: Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου

Την παρακολούθηση του τηλεφώνου της αποκάλυψε η Μαρία Καρυστιανού. Σε συνέντευξή...