32.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Διολισθαίνει στο «ήξεις-αφήξεις» ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos

Ημερομηνία:

Μετά το θεσμικό ολίσθημα του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos διολισθαίνει στο «ήξεις-αφήξεις» δημιουργώντας κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε. γκρίζες ζώνες για ενδεχόμενες κατασχέσεις και αναγκαστικούς συμψηφισμούς των αργοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

«Με την αποστολή σ΄ εμάς της γραπτής απάντησης του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. DacianCiolos στην ερώτησή μας για τις παράνομες κατασχέσεις αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων αποδείχθηκε περίτρανα το τεράστιο θεσμικό ολίσθημα του κ. Ciolos καθώς όπως προκύπτει από το έγγραφο η απάντηση φέρει ημερομηνία 15/10/2014», επισήμανε με δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:

«Ερωτάται λοιπόν ο κ. Ciolos:

1)Ποιος διέρρευσε την εν λόγω απάντησή του στον ελληνικό τύπο προφανώς από τις 13/10/2014 με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί μάλιστα και σχετική φωτοτυπία στα αγγλικά της εν λόγω απάντησης σε έντυπη έκδοση ημερήσιας εφημερίδας με ημερομηνία 14/10/2014;

2)Τι σχέση είχε άραγε η εν λόγω διαρροή με το κλίμα που διαμορφώνει η τρόικα στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει φοροεισπρακτικό ρεσάλτο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να εξοφληθούν οι τοκογλύφοι δανειστές;

3)Τι σχέση έχει το θεσμικό ολίσθημα του κ. Ciolosμε πληροφορίες που δημοσιεύονται ευρύτατα στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση με εντολές της τρόικας θα επιχειρήσει να βάλει χέρι στο 1,1 δις ευρώ που αναμένεται να εισρεύσει τον επόμενο μήνα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις; Και μάλιστα με κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία αλλά και αναγκαστικούς συμψηφισμούς υπέρ του ΟΓΑ;

Τώρα επί της ουσίας της απάντησης του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ciolos:

1.Επιβεβαιώνεται ρητά και πέραν πάσης αμφιβολίας η κεντρική θέση που υποστηρίξαμε στην σχετική μας ερώτηση ότι το δίκαιο της Ε.Ε. κατοχυρώνει κατ΄ αρχάς το ακατάσχετο των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων αφού όπως ρητά αναφέρεται στην απάντηση «σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού 73/2009[1] και το άρθρο 11 του κανονισμού 1306/2013[2], οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις της ΕΕ πρέπει κατά κανόνα να καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

  1. Οι όποιες ενδεχόμενα εξαιρέσεις στον εν λόγω κανόνα πρέπει να είναι σύμφωνες με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (πρώην ΔΕΚ) και κυρίως την απόφασή του στην υπόθεση C-132/95 (BentJensen).
  2. Παρά τα λογικά άλματα τα οποία παρουσιάζει η απάντηση του κ. Ciolos, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. η εθνική νομοθεσία είναι ασυμβίβαστη προς τη Συνθήκη όταν επιτρέπει πρακτικές ικανές να παρακωλύσουν τη λειτουργία των μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί οργάνωσης της αγοράς για την επίτευξη των στόχων τους (σκέψη 37 της εν λόγω απόφασης) και ιδίως όταν οι εν λόγω στόχοι αφορούν στην «απευθείας καταβολή εισοδηματικών ενισχύσεων υπό μορφή αντισταθμιστικών πληρωμών» (σκέψη 38 της εν λόγω απόφασης) όπως άλλωστε συμβαίνει εν προκειμένω με τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που αναμένονται να καταβληθούν σε λίγες μέρες.
  3. Σε σχέση με το ζήτημα του αναγκαστικού συμφηφισμού επισημαίνουμε ότι δεν επιτρέπεται «οσάκις η πρακτική αυτή παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία των κοινων οργανώσεων των γεωργικών αγορών» (σκέψη 54 της εν λόγω απόφασης) όπως θα μπορούσε ακριβώς να συμβεί σε περίπτωση φοροεισρπακτικού ρεσάλτο εκ μέρους της μνημονιακής συγκυβέρνησης στους τραπεζικούς λογαρισμούς των αγροτών μετά την πίστωσή τους με τα ποσά των κοινοτικών ενισχήσεων και επιδοτήσεων.
  4. Τέλος η διενέργεια συμψηφισμού προϋποθέτει αμοιβαιότητα απαιτήσεων οφειλέτη και δανειστή».

[1]     ΕΕ L 30 της 31.01.2009

[2]     ΕΕ L 347 της 20.12.2013

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις με πλούσιο πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Δύο εκδηλώσεις έρχονται αυτή την εβδομάδα στo Πνευματικό Κέντρο Χανιών, σε συνδιοργάνωση...

Το έργο “Ο Πατούχας” έρχεται στα Χανιά

Παρουσίαση από τον Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, του έργου...

Παράκτια αιολικά πάρκα: Η Σητεία στις περιοχές από τις οποίες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και...