20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Διχασμένη Αμερική: Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις (!) έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αμβλώσεις

Ημερομηνία:

Υποστηρικτές και πολέμιοι των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε ένδειξη πανηγυρισμού και διαμαρτυρίας, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκανε το δραματικό βήμα να ανατρέψει την απόφαση Roe v Wade, πηγαίνοντας τη χώρα δεκαετίας πίσω και στερώντας από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίσουν για το σώμα τους.

Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μια υπάρχουν διαδηλωτές με πλακάτ που αναγράφουν «Η άμβλωση είναι φόνος», ενώ από την άλλη πλήθος κόσμου υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων κρατάνε πλακάτ που γράφουν «πολίτης 2ης κατηγορίας» «Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή» κλπ. Πολλές από τις διαδηλώτριες κλαίνε.

Σήμερα (24/6), το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέποντας μετά από σχεδόν 50 χρόνια μια ιστορική απόφαση. Αυτή της υπόθεσης – ορόσημο «Roe v Wade».

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε Πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Η κάθε Πολιτεία θα μπορεί με βάση αυτή την απόφαση να θεσπίσει τα δικά της μέτρα.

Ο νέος αδιανόητος εν έτει 2022 νόμος, είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών προσπαθειών από τους αντιπάλους των αμβλώσεων και συντάχθηκε από τον δικαστή Samuel Alito. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγη ώρα μόλις μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθέτησε την απαγόρευση. Αμέσως μετά ακολούθησε η Βόρεια Ντακότα και άλλες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...