21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Δράση ενημέρωσης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα προσφύγων / μεταναστών

Ημερομηνία:

Ανοιχτή δράση για την ενημέρωση της Χανιώτικης κοινωνίας πάνω στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 12 τοι μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Όλο και μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών”, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο. Οι εκατόμβες των νεκρών στις θάλασσές μας, πρέπει να εξεγείρουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Δε μπορούμε να μιλάμε πλέον για «ατυχήματα», δεδομένου ότι τα θανατηφόρα περιστατικά τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Οι τραγωδίες αυτές, είναι τα αιματηρά αποτελέσματα της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής (έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα). Η περίφραξη των συνόρων με φράχτες και η φύλαξή τους από την Frontex (τη διαβόητη υπηρεσία επιτήρησης των ευρωσυνόρων) κοστίζει ζωές. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή αυτών των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία «Ορίζοντας 2020», προβλέπει 4.648 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος “περίφραξης” των συνόρων με σκοπό την αποτροπή προσφύγων να εισέλθουν. Την ίδια στιγμή μάλιστα, δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών – με προεξάρχοντα τον πόλεμο στη Συρία.

Τα τελευταία 4 χρόνια, η Ε.Ε. έχει κάνει δεκτές μόνο 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύριων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει κάνει δεκτούς, μόλις 1.019 πρόσφυγες. Έτσι, από τη μια μεριά χώρες όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη καταστρέφονται, με την ανοχή ή τη συνενοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, η Ευρώπη επιδίδεται σε θανάσιμη άρνηση αρωγής στα θύματα της καταστροφής, όταν αυτά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Παρακάτω παραθέτουμε δύο αντιπροσωπευτικά γεγονότα κάθε χρονιάς από σήμερα μέχρι και πρίν 4 χρόνια:

19 Απριλίου 2015
Ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στοιχίζει τη ζωή σε 800 ανθρώπους κυρίως Σύρους, Ερυθραίους και Σομαλούς, που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

14 Απριλίου 2015
Περίπου 400 πρόσφυγες πνίγηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

4 Μαϊου 2014
Τουλάχιστον 22 άτομα (12 γυναίκες, 6 άντρες και 4 παιδιά) πνίγηκαν ανοιχτά της Σάμου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανετράπη.

19 Ιανουαρίου 2014
Φαρμακονήσι: Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα διώχνοντας τους προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν. 3 γυναίκες και 9 παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

1 Αυγούστου 2013
24
άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ανοιχτά του Εζινέ στα τουρκικά παράλια όταν ναυάγησε η βάρκα τους που είχε προορισμό τη Λέσβο.

3 Οκτωβρίου 2013
366
: Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

16 Δεκεμβρίου 2012
21
πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πεθαίνουν ανοιχτά της Λέσβου μετά από ναυάγιο.

6 Σεπτεμβρίου 2012
61
άνθρωποι, μεταξύ τους 28 παιδιά και τρία βρέφη, έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Σάμο, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βράχο. Ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη και το Ιράκ.

2 Ιουνίου 2011
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική πνίγονται στα ανοιχτά της Τυνησίας.

"google ad"

6 Απριλίου 2011
Τουλάχιστον 150 μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία πνίγονται κοντά στη Λαμπεντούζα.

Ποιά ήταν η θέση των ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρι πρόσφατα;

Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενων, εξαπέλυαν επιθέσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων: Κατασκεύασαν τείχος στον Έβρο, έκαναν καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις-σκούπα και εκατοντάδες απελάσεις, κατάργησαν ουσιαστικά το πολιτικό άσυλο και παρουσίαζαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν επικίνδυνους εισβολείς και αιτία όλων των δεινών στη χώρα μας.

Είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που καταδίκασαν στη φτώχεια και την ανασφάλεια εκατομμύρια ‘Έλληνες εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

Ακόμη και σήμερα, στην προσπάθεια δεξιών και ακροδεξιών να μετατραπούν οι μετανάστες σε εξιλαστήρια θύματα, συμβάλλουν τα μέγιστα τα ΜΜΕ. Στην έξαρση της χυδαιότητάς τους οι μεγαλοδημοσιογράφοι και «άξιοι διαμορφωτές» της κοινής γνώμης δίνουν μαθήματα ρατσισμού και μισανθρωπιάς. Φωνάζουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κατάσταση. Φωνάζουν πως: «Η Ελλάδα δε χωράει άλλους λαθραίους ανθρώπους!».

Τί πρέπει να γίνει;

Η αντίληψη που επικρατεί, πως όσοι μεταναστεύουν στην Ελλάδα θέλουν και να παραμείνουν στη χώρα μας, είναι λαθεμένη. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης γίνεται το «κέντρο υποδοχής» των προσφύγων και λόγω της συνθήκης «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ» μετατρέπεται στη φυλακή τους. Η συνθήκη αυτή ορίζει, πως ο παράνομα αφιχθείς μετανάστης δεν έχει δικαίωμα να μετακινηθεί μέσα στην Ε.Ε, είναι αναγκασμένος δηλαδή να παραμείνει στη χώρα εκείνη που έφτασε αρχικά. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση αυτής της συνθήκης.

Οι βασικές παράμετροι της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης είναι:

α) η διάσωση προσφύγων στη θάλασσα,

β) η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής, όχι πλέον εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης,

γ) η καταγραφή των νεοεισερχόμενων (προσφύγων, μεταναστών, ευάλωτων ομάδων)

δ) η ευρωπαϊκή συνεργασία για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ,

ε) συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για υποδοχή και ταυτοποίηση των αλλοδαπών καθώς και η άμεση ενίσχυση με πόρους και προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου και πρώτης υποδοχής.

Το επιχείρημα ότι οι ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής σημαίνουν πρόσκληση περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα, καταρρίπτεται με μία πρόταση: οι πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν – δεν ψάχνουν ποια χώρα της Ευρώπης έχει καλύτερα κέντρα φιλοξενίας! Οι μετανάστες στις ακτές της Μεσογείου δεν έπεσαν από τον ουρανό, ούτε έρχονται για να γίνουν πλούσιοι, να πιάσουν την καλή ή να ζήσουν την ευρωπαϊκή εκδοχή του “αμερικανικού ονείρου”. Ρισκάρουν να πνιγούν, επιβαίνοντας σε σαπιοκάραβα, για να ξεφύγουν από την πείνα, την εξαθλίωση, τον εμφύλιο και εσχάτως τον ακραίο ισλαμικό φανατισμό. Η αλληλεγγύη στον αγώνα τους για ζωή, είναι η μόνη μας επιλογή. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν μπορεί να είναι εξ ορισμού παράνομη.

Είναι ώρα για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. Αρκετούς νεκρούς έχουμε ήδη θρηνήσει!

Παράνομος είναι ο πόλεμος, όχι η μετανάστευση!

Δε θα μας εξοικειώσουν με το θάνατο!

 ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5, ΩΡΑ 12:00, ΜΕΡΟΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...