Εντυπωσιακά στοιχεία που καταδεικνύουν την ασφυκτική θηλιά που έχουν δημιουργήσει στους Κρήτες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρέη προς τη ΔΕΗ, αλλά και το παράδοξο να εμφανίζονται κάποιοι … κατ’επάγγελμα μπαταξήδες, να έχουν χρήματα δηλαδή και να μην πληρώνουν, παρουσίασε στη σημερινή συνάντηση στην περιφέρεια Κρήτης, ο διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρος Καραλάζος.

Πιο συγκεκριμένα, επί συνόλου χρεών της νησιωτικής Ελλάδας προς τη ΔΕΗ, ύψους 277,8 εκ. ευρώ, η Κρήτη χρωστάει πάνω από το 50%, δηλαδή 144,8 εκ. ευρώ, κοντά περίπου στο 10% των οφειλών προς τη ΔΕΗ πανελλαδικά.

Πιο εξειδικευμένα, οι Κρήτες οικιακοί χρήστες που χρωστούν στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιχείρησης ως τις 31 Ιουλίου του 2015, ανέρχονται στις 107.000 με χρέη ύψους 50 εκ. ευρώ, οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση επαγγελματικού ρεύματος αλλά έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τις 40.000 και χρωστούν 81 εκ. ευρώ. και σε ό,τι αφορά στους αγρότες πελάτες – για τους οποίους ισχύει φθηνό τιμολόγιο – οι κακοπληρωτές είναι 6.327 και χρωστούν 5,5 εκ. ευρώ.

Αξιοπρόσεκτη είναι όμως και η λίστα των 25 μεγαλοοφειλετών στην Κρήτη, με συνολικά χρέη πάνω από 6 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 16 είναι ξενοδοχεία, 5 βιομηχανίες και 4 μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο κ.Καραλάζος προειδοποίησε πως οι μεγαλοοφειλέτες θα πρέπει, μέσα στις επόμενες 10-12 μέρες να έρθουν σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ, αλλιώς η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

To  “αγκάθι” για τη ΔΕΗ στην Κρήτη είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ. Τέσσερις ΔΕΥΑ του νησιού, είπε ο κ.Καραλάζος, χωρίς να τις κατονομάσει, οφείλουν ποσά 4,5 εκ. ευρώ, 2,4 εκ. ευρώ, 2,7 εκατομμυρίων και 1,9 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Αντιπεριφερειάχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κοινωνική ζωή και ευημερία έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους που είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα, που αποτελούν το στυλοβάτη της οικονομίας του τόπου μας, το ενεργειακό βάρος πιέζει ασφυκτικά και αναστέλλει την όποια πορεία προς ανάκαμψη. Ακολουθώντας τις ενεργειακές κατευθύνσεις και την πολιτική για το κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στροφή σε καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο στην προσπάθεια διαχείρισης του ενεργειακού κόστους. Με επίγνωση της διαθεσιμότητας των φυσικών μας πόρων, την ορθολογική χρήση και εξοικονόμησή τους και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαχέονται και θα γίνονται ορατά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας», και πρόσθεσε: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με τη σημαντική θέση που κατέχει στο ενεργειακό ζήτημα της χώρας, τόσο στην παραγωγή όσο και στην παροχή του ηλεκτρισμού, διαδραματίζει ουσιαστικά καθοριστικό ρολό στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους. Με τη νέα τιμολογιακή της πολιτική και το πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων που προσφέρει – και που σήμερα παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά στην χώρα – επιδιώκει να συμβάλλει στη μείωση του κόστους της ενέργειας, καθώς υιοθετούνται νέα φθηνότερα τιμολόγια για νοικοκυριά, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και μεγάλες επιχειρήσεις. Με τη νέα της πολιτική, η Επιχείρηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και στηρίζει τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες παρά τις αντιξοότητες των καιρών συμβάλλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

Η Αντιπεριφεριεάρχης Κρήτης τόνισε τέλος ότι, η  Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης και ανακούφισης των συμπολιτών που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. «Με την ελπίδα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση όλων των καταναλωτών στο βασικό αγαθό της ενέργειας, ευχόμαστε η νέα πολιτική της ΔΕΗ να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ώστε να τεθούν ξανά σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας» κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας-Βιομηχανίας.

Ο κ. Καραλάζος επανέλαβε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται οι οποίες περιλαμβάνουν:

Α. Δημιουργία Νέου Εταιρικού Τιμολόγιου με την ονομασία «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις για μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και Ομίλους που έχουν πανελλαδικά πολλά και διαφορετικά σημεία εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Β. Για πελάτες μέσης τάσης, επέκταση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμολογίων ΒΜ1 και ΒΜ2 που αφορούν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ετήσιες καταναλώσεις ανά παροχή άνω των 13GWh και στις παροχές με ετήσιες καταναλώσεις άνω των 10GWh και μείωση των υπόλοιπων τιμολογίων ΒΓ,ΒΥ και ΒΧ.

Γ. Για πελάτες χαμηλής τάσης, μείωση του τιμολόγιου Γ22 για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες με ισχύ μεγαλύτερη από 25KVA.

Δ. Επιβράβευση συνεπών οικιακών πελατών, με επιστροφή του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016, δηλαδή σε όσους έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους 2015. Με αυτόν τον τρόπο η Επιχείρηση επιστρέφει περίπου €30.000.000, στους συνεπείς καταναλωτές της.

Το νέο «Εταιρικό Τιμολόγιο – Corporate» διατίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ενώ οι μειώσεις στα τιμολόγια Μέσης και Χαμηλής Τάσης θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Τέλος, ο κ. Καραλάζος τόνισε επίσης ότι με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών των οφειλών προς τη ΔΕΗ προβλέπεται αύξηση των μηνιαίων δόσεων από 36 έως και 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, το είδος (οικιακοί, επαγγελματικοί καταναλωτές) και την κατάσταση των καταναλωτών-οφειλετών.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου έχουν προσκληθεί οι φορείς και οι παραγωγικές τάξεις.

cretalive.gr