20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δραματική έκκληση ΠΟΥ: “Ακυρώστε όλες τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις!”

Ημερομηνία:

Με τη μετάλλαξη Όμικρον σχεδόν κυρίαρχη στην Ευρώπη και μόλις τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Η μια χώρα μετά την άλλη (και η Ελλάδα μεταξύ αυτών) ανακοινώνει πιο αυστηρά μέτρα για την εορταστική περίοδο που υπάρχει πάντοτε αυξημένη κινητικότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και κάνει δραματική έκκληση για καθυστέρηση ή και ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων καθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

“Ακυρώστε όλες τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις”

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, όπου σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε “προτιμότερο να ακυρώσουμε μια εκδήλωση από το ακυρώσουμε μια ζωή”.

“Σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να ακυρώσουμε ή να καθυστερήσουμε εκδηλώσεις. Αλλά το να ακυρώσουμε μια εκδήλωση είναι καλύτερο από το ακυρώσουμε μια ζωή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βρετανία: “Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα, για την αναχαίτιση της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. “Δυστυχώς πρέπει να πω στον κόσμο ότι επιφυλασσόμαστε να πάρουμε κι άλλα μέτρα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα”.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών στις οποίες παρατηρείται τεράστια εξάπλωση της Όμικρον. Μέχρι και την Κυριακή (19/12) είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά πάνω από 37.000 κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία και τις σκέψεις για περαιτέρω μέτρα.

“Lockdown light” στη Γερμανία

Στο “τραπέζι” της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ενταθούν οι περιορισμοί στις συναθροίσεις ή να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

“Θα συνεχίσουμε και τον Ιανουάριο να βεβαιωνόμαστε πως θα κάνουν όλοι την ενισχυτική δόση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, «υψηλός» θεωρείται ο κίνδυνος για όσους έχουν κάνει δύο εμβόλια ή έχουν νοσήσει, ενώ χαρακτηρίζεται «μέτριος» για όσους έχουν λάβει ενισχυτική δόση.

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ακόμη για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και για ταχεία υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας. Διευκρινίζει ότι οι ανακοινώσεις του θα χρειαστεί να επικαιροποιηθούν, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία.

"google ad"

“Εορταστικοί” περιορισμοί και στην Ιταλία

Περιοριστικά μέτρα για την εορταστική περίοδο ετοιμάζει και ο Μάριο Ντράγκι για την Ιταλία. “Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση για να συζητήσουμε όλα τα πιθανά μέτρα εν ‘όψη των Χριστουγέννων. Δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα ακόμα”.

Πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον στις ΗΠΑ

Κι ενώ στις χώρες της Ευρώπης συνεχώς ανακοινώνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού και ειδικότερα, της μετάλλαξης Όμικρον, στις ΗΠΑ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της πολιτείας Τέξας ανέφεραν πως καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Πιστεύεται πως πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της παραλλαγής αυτής του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, σημείωσαν οι αξιωματούχοι της κομητείας Χάρις, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Το θύμα ήταν πενηντάρης, ανεμβολίαστος για την COVID-19, με υποκείμενα νοσήματα.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ