13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Δυναμική Αντιπολεμική Εκδήλωση για τα 80 Χρόνια από τη Χιροσίμα – Μήνυμα Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Ημερομηνία:

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων τίμησε τα θύματα της ατομικής βόμβας και καταδίκασε τη βάση της Σούδας και τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στο Γιαλί Τζαμί, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6 Αυγούστου μια μαζική και φορτισμένη αντιπολεμική εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η εκδήλωση απέδωσε φόρο τιμής στα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος του 1945, ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με κεντρικό σύνθημα:

«Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Να κλείσει η Βάση της Σούδας – Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Το σύνθημα αυτό αναγράφηκε σε πανό που αναρτήθηκε στον Φάρο του Ενετικού Λιμανιού, ενώ δυναμικά ακούστηκαν και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους, όπως «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Μήνυμα πολιτικής καταγγελίας από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αντιπολεμικά τραγούδια από το νεανικό συγκρότημα Streetrats, ενώ ακολούθησε ομιλία του Μανώλη Παπαδομανωλάκη, προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλους της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Ο κ. Παπαδομανωλάκης ανέδειξε τη σύνδεση της πυρηνικής απειλής με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τονίζοντας ότι:

«Το αίτημα να περιοριστεί η δολοφονική δράση του κεφαλαίου στα ‘αποδεκτά όρια’ των συμβατικών όπλων είναι το ίδιο ουτοπικό με το αίτημα να περιορίσει ο κεφαλαιοκράτης την ταξική εκμετάλλευση σε ‘λογικό επίπεδο’.»

Κατήγγειλε επίσης τη στάση της κυβέρνησης, η οποία –όπως είπε– όχι μόνο εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά ανέχεται και υποθάλπει προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του πρέσβη του Ισραήλ κατά του ελληνικού λαού, επειδή διαδηλώνει υπέρ της Παλαιστίνης.

Αναφορά σε φασιστικές επιθέσεις και δικαστικές μεθοδεύσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιφατική στάση της κυβέρνησης έναντι του φασισμού, σημειώνοντας:

«Ενώ κόπτεται για δήθεν ‘φασιστικές πρακτικές’, τις οποίες ποινικοποιεί με τον αντιρατσιστικό νόμο, από τους πραγματικούς ναζιστές και φασίστες δεν πειράζει ούτε τρίχα.»

Κατήγγειλε δε την επιεική μεταχείριση των δραστών της επίθεσης χρυσαυγιτών κατά μελών της ΚΝΕ στα γραφεία του ΚΚΕ, που έλαβαν εξαγοράσιμες ποινές με αναγνωρισμένα ελαφρυντικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων έκλεισε την ομιλία του με κάλεσμα σε:

«Ετοιμότητα και επαγρύπνηση, κλιμάκωση και δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο λαός έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας και να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη.»

Λογοτεχνική παρέμβαση και μουσικό φινάλε

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με λογοτεχνικό αφιέρωμα σε Παλαιστίνιους ποιητές, που αποτύπωσαν τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων και το πνεύμα αντίστασης του λαού τους. Ανάμεσα στους δημιουργούς που τιμήθηκαν ήταν οι Μαχμούντ Νταρουΐς, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Σαμίχ Αλ Κάσεμ.

Ξεχώρισε η συγκλονιστική απαγγελία:

«Όρκο βάνω στα μάτια τους, δεν παζαρεύω, κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου, θ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι… θ’ αντιστέκομαι!!!»

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τους Halicuti Band και τους Εντέχνως Λαϊκούς, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και αξιοπρέπειας απέναντι στη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...