19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Δυσοίωνος Τζέφρι Σακς: Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση μέχρι να τελειώσει η οικονομική κρίση. Πολλές δουλειές που χάνονται τώρα δε θα ξαναεπιστρέψουν ποτέ

Ημερομηνία:

Ο Τζέφρι Σακς είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες παγκοσμίως σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης  και επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε επικεφαλής του Earth Institute .

Ήταν ένας  από τους αρχιτέκτονες του «δόγματος του σοκ» και της θεραπείας της βίαιης προσαρμογής. Είχε προχωρήσει σε μια θεαματική μεταστροφή τα τελευταία χρόνια, κατηγορώντας την Ευρώπη και το ΔΝΤ και καταγγέλλοντας τους πιστωτές για τη «λάθος συνταγή» που εφαρμόστηκε στην ελληνική κρίση καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να αντισταθεί και να προχωρήσει σε στάση πληρωμής.

Πριν λίγες βδομάδες, στις 14 Μαϊου παραχώρησε μία συνέντευξη στο Big Think σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία των ΗΠΑ με τις προβλέψεις του σίγουρα να προκαλούν ανησυχία.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσο εισερχόμαστε σε ύφεση και τη διάρκεια που αυτή θα έχει, ο Τζέφρι Σακς είπε:

“Είμαστε ήδη σε ύφεση γιατί η ανεργία (στις ΗΠΑ) έχει φτάσει ήδη το 20%. Δεν είναι ακόμα στις ειδήσεις. Στις ειδήσεις λένε 14,7%, ομως αν διαβάσεις τα πραγματικά στοιχεία και αν δεις τι συμβαίνει με τις χαμένες θέσεις εργασίας, τότε συνειδητοποιείς ότι βρισκόμαστε στο 20%.

Αυτό λέγεται ύφεση…

… Η ζωή δε θα επιστρέψει στο φυσιολογικό

Οι άνθρωποι δε θα ξεκινήσουν πάλι να ψωνίζουν

Πολλοί θα είναι άρρωστοι

Η κοινωνικο-οικονομική κρίση και η κρίση υγείας θα συνεχίσουν μέχρι να βελτιώσουν τις δομές δημόσιας υγείας και αυτός είναι ένας λόγος που συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνέπειες της ύφεσης θα έχουν διάρκεια.

Ο άλλος λόγος είναι γιατί πιστεύω ότι πολλές δουλειές που χάνονται τώρα δε θα ξαναεπιστρέψουν.

Βρισκόμασταν ήδη σε μία μετάβαση που όμως τώρα επιταχύνεται ραγδαία και αλλάζει τα πάντα από το λιανεμπόριο μέχρι τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Επαναλαμβάνω ότι βρισκόμασταν ήδη στη μετάβαση από τα τοπικά μας καταστήματα στο να αγοράζουμε μόνο από τα ψηφιακά καταστήματα της Amazon και της Walmart. Τώρα όμως η επιτάχυνση τρομαζει.

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται στο λιανεμπόριο και πολλές βιτρίνες θα κλείσουν και δε θα ανοίξουν ξανά για πολλά χρόνια.

Βλέπω επίσης ότι πολλά εμπορικά κέντρα να είναι πιο συχνά άδεια παρά γεμάτα. Πολλές μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο χρεωκοπούν, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

"google ad"

Εταιρείες που μάθαμε να αγαπάμε δε θα επιβιώσουν της επιδημίας.

Και υπάρχουν και άλλοι τομείς που δε θα υπάρξει επιστροφή.

Ο κατασκευαστικός τομέας θα περάσει μία τεράστια κρίση γιατί πλέον οι κενοί επαγγελματικοί χώροι πολλαπλασιάζονται.

Πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες στη Νέα Υόρκη λένε, κοιτάχτε, αφού από εδώ και στο εξής θα εργαζόμαστε από απόσταση, δε χρειάζεται να ξοδεύουμε τα πολύτιμα χρήματά μας στην ενοικίαση γραφείων όταν οι εργαζόμενοί μας χρειάζονται να έρχονται μόλις 1 με 2 μέρες τη βδομάδα. Δε χρειαζόμαστε όλο αυτό τον χώρο.

Και αυτό σημαίνει ότι δε θα δημιουργηθούν νέα κτίριο για να στεγάζουν γραφεία, οπότε θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Και αυτό θα είναι μία μόνιμη αλλαγή από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.

Με όλα αυτά αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμα μια πολύ μεγάλη απόσταση πριν ξεμπερδέψουμε.

Οι χρηματαγορές μας μοιάζουν να λειτουργούν όμορφα, όμως οι τιμές ανεβαίνουν επειδή η Fed τις ταϊζει με τεράστια ποσά, όμως κάθε δυο – τρεις βδομάδες, κάθονται και τα σκέφτονται όλα αυτά και λένε: “θεέ μου, τα νέα πράγματι δεν είναι καθόλου καλά. Πώς γίνεται και οι μετοχές είναι τόσο ψηλά;”

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=BfqkmYNYJ9s”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...