Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», η Εφορεία έχει προγραμματίσει δύο ενδιαφέρουσες δράσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Ανιχνεύοντας τον καθημερινό βίο στην Κίσαμο στο πέρασμα των αιώνων», θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και θα εστιάσει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής, μέσα από αρχαία αντικείμενα. Η δεύτερη δράση, με τίτλο «Νέα Χώρα και Μνήμη», θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και θα εξερευνήσει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της συνοικίας της Νέας Χώρας, συνδυάζοντας αρχαιολογικά ευρήματα με προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων.

Με τις δράσεις αυτές, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων στόχο έχει να φέρει το κοινό πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, να αναδείξει τη σημασία της διατήρησής της και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την ιστορία.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), είναι μία από τις πιο σημαντικές συμμετοχικές πολιτιστικές δράσεις της Ευρώπης, που τελεί  υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985, ενώ συμμετέχει σε αυτές και η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1999.  Στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων».

Πιο αναλυτικά:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ, με θέμα «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά», με δύο δράσεις:

«Ανιχνεύοντας τον καθημερινό βίο στην Κίσαμο στο πέρασμα των αιώνων»

Θεματική ξενάγηση επικεντρωμένη σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου  Κισάμου, με σκοπό να παρουσιαστούν οι όψεις του καθημερινού βίου και το φάσμα των ποικίλων ασχολιών και αναγκών των ανθρώπων, μέσα από αρχαία αντικείμενα που ήταν σε χρήση μέχρι και τις αρχές του παρόντος αιώνα. Εθνοαρχαιολογικές αναφορές στα αντικείμενα αυτά θα φωτίσουν την  παρουσία τους σε άλλους τόπους. Στο πλαίσιο, τέλος, μιας βιωματικού χαρακτήρα  περιγραφής που θα ακολουθήσει, θα ζητηθεί από άτομα της τρίτης ηλικίας προερχόμενα από την τοπική κοινότητα, να ανακαλέσουν στη μνήμη τους σκηνές από τον καθημερινό τους βίο, με ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν και τις επιδράσεις που έχουν δεχθεί από άλλους λαούς.

Την Παρασκευή 27.09.2024 και ώρα 11:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Είσοδος ελεύθερη

«Νέα Χώρα και Μνήμη»

Η συνοικία «Νέα Χώρα» είναι μια περιοχή της πόλης μας με διαχρονική ιστορία και ποικίλες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της υπήρξε η πολιτισμική ώσμωση γηγενών, εβραίων, μουσουλμάνων και Μικρασιατών προσφύγων. Η προτεινόμενη δράση αποτελεί συνέχεια της βιωματικής προσέγγισης των μνημείων και της ιστορίας της περιοχής της προηγούμενης χρονιάς με τίτλο «Η Νέα Χώρα στον χρόνο». Φέτος, επιδιώκουμε μεταξύ άλλων, με τη συνέργεια Νεοχωριτών κάθε ηλικίας, ένα αλληλοϋποστηριζόμενο πρόγραμμα με στόχο την κατάδυση μας στο παρελθόν και την  ανάκληση της μνήμης. Οι ιστορίες των αρχαίων εκθεμάτων της Νέας Χώρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα διασταυρωθούν αφηγηματικά με τις πηγαίες αναμνήσεις και ιστορίες των ανθρώπων της. Έτσι, η συλλογική μνήμη, όπως έχει διαμορφωθεί από τα στοιχεία υλικής και άυλης κληρονομιάς πολιτισμών που έχουν συνδεθεί και χωνευτεί στο πέρασμα του χρόνου, θα φανερώσουν την πολύμορφη ταυτότητα της περιοχής, επισημαίνοντας την επιδίωξη για την προστασία και την ανάδειξή της.

Το Σάββατο 28.09.2023 και ώρα 17:30,  θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας μας και διήγηση τοπικών ιστοριών από τους «Παραμυθάδες εν Πλω», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Είσοδος ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29.09.2024 του εορτασμού των Ε.Η.Π.Κ. η είσοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη».