20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δωρεάν νερό σε οικονομικά αδύναμους από την ΕΥΑΘ

Ημερομηνία:

Την παροχή δωρεάν νερού προς τους οικονομικά  αδύναμους καταναλωτές αποφάσισε η ΕΥΑΘ, δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα τόσο των εργαζομένων στην επιχείρηση όσο και του Soste το νερό, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ασκήσει συνεχείς πιέσεις προς την διοίκηση της ΕΥΑΘ προκειμένου να υπάρξουν κινήσεις ώστε να μην στερούνται οι φτωχοί συμπολίτες μας το δημόσιο, κοινωνικό αγαθό του νερού.

Συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις των εκπροσώπων μας στο ΔΣ της ΕΥΑΘ  και το πρόσφατο έγγραφο του Σωματείου με το οποίο ζητούσε την αναστολή διακοπής υδροδότησης, η διοίκηση της εταιρείας μόλις χθες, αποφάσισε αφενός την δωρεάν παροχή νερού μέχρι τα 30 κυβικά μέτρα το τετράμηνο σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες και αφετέρου να προσδιορίζεται το πάγιο στα 10 ευρώ ανά τετράμηνο.

Το σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την εν λόγω εξέλιξη μια “ιστορική νίκη του κινήματος για μια ΕΥΑΘ Δημόσια και με κοινωνική ευαισθησία”. Όπως προσθέτει, η παραπάνω απόφαση “αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ευαίσθητη μπορεί να γίνει μια ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο, αντίθετα με τους ιδιώτες που έχουν το κέρδος υπεράνω όλων”.  «Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε την ΕΥΑΘ σε ένα ακόμη πιο κοινωνικό και προσιτό σημείο για όλους του Θεσσαλονικείς», προσθέτει το σωματείο των εργαζομένων, το οποίο τονίζει πως δε θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορο σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και να μη κάνει τα πάντα ώστε στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας.

Στο έγγραφο του προς την διοίκηση της ΕΥΑΘ, το Σωματείο των εργαζομένων, αντιλαμβανόμενο την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να αποφασίσει την αναστολή εξαγωγής υδρομέτρων από οικονομικά αδύναμους χρήστες.

Όπως επισημαίνει το Σωματείο των εργαζομένων, αν και εταιρία έχει δημιουργήσει το κοινωνικό τιμολόγιο με μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές, η εμπειρία έχει δείξει πως υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε σ’ αυτό. Είναι άλλωστε γνωστές και στη διοίκηση της ΕΥΑΘ περιπτώσεις όπου με τη διαδικασία του κατεπείγοντως, οι εργαζόμενοι αναζήτησαν λύσεις να συνεχιστεί η υδροδότηση σε οικογένειες στις οποίες είχε γίνει διακοπή. Μάλιστα, το Σωματείο των εργαζομένων χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κλειδιά για τους διακόπτες  των υδρόμετρων στα συνεργεία της ΕΥΑΘ παρά μόνο στον εργολάβο. «Κάποιοι έχουν παραδώσει τα κλειδιά της ΕΥΑΘ στους εργολάβους κυριολεκτικά και μεταφορικά». Το συγκεκριμένο θέμα, έχει τεθεί και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

Προς επίρρωση του αιτήματός του προς την ΕΥΑΘ για αναστολή των διακοπών υδροδότησης το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει την πρόσφατη αντίστοιχη απόφαση της ΕΥΔΑΠ.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το ψήφισμα 64/292 του ΟΗΕ, κανείς δεν μπορεί να παίξει με την υγεία των συμπολιτών μας», υπογραμμίζουν στο έγγραφο οι εργαζόμενοι.

Τέλος, να σημειωθεί πως η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΑΘ να παρέχονται σε οικονομικά αδύναμους χρήστες δωρεάν κυβικά μέτρα είναι μία θεσμοθετημένη κοινωνική τακτική στο Δικελί της Τουρκίας με πρωτοβουλία του δημάρχου (10 κυβικά μέτρα ανά μήνα). Μάλιστα την εν λόγω περίπτωση είχε θέσει στην διοίκηση της ΕΥΑΘ το Soste το νερό.

http://left.gr/news/oi-agones-dikaionontai-dorean-nero-se-oikonomika-adynamoys-apo-tin-eyath#sthash.1uhAbO9W.dpuf

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...