Του Φώτη Ποντικάκη
Συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2015, στα περίπτερα των φορέων που συμμετείχαν έπεσα πάνω σε ένα βιβλιαράκι που μοίραζε ο Δήμος του Γκέτεμποργκ με τίτλο «Δημοτικό Πρόγραμμα Γευμάτων για την Πόλη του Γκέτεμποργκ».
Αφορούσε το Δημοτικό Πρόγραμμα Γευμάτων που είχε εγκριθεί από το 2004 κι είχε επικαιροποιηθεί το 2011, με στόχο την παροχή δωρεάν γευμάτων σε νηπιαγωγεία, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διάφορες κοινωνικές δομές της πόλης. Το Γκέτεμποργκ διαθέτει 530 δημοτικές κουζίνες που ετοιμάζουν 20 εκατομμύρια γεύματα ετησίως για νηπιαγωγεία, σχολεία και κοινωνικές δομές. Στόχος του Δήμου του Γκέτεμποργκ ήταν έως το 2019 να αποτελείται από βιολογικά προϊόντα τουλάχιστον το 40% και παντού να προσφέρεται επιλογή για χορτοφάγους.
Για τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία προβλέπει ότι σε όλα τα παιδιά πρέπει να προσφέρεται σχολικό γεύμα, το οποίο να είναι καλό, καλά προετοιμασμένο και θρεπτικό. Πρέπει να περιλαμβάνει μαγειρεμένο πιάτο, δυο τουλάχιστον εναλλακτικές επιλογές, μαγειρικά λίπη σύμφωνα με τον οδηγό Keyhole label του Σουηδικού Οργανισμού Τροφίμων, σαλάτα, γάλα και νερό. Για τα νηπιαγωγεία υπάρχει σύσταση να μοιράζεται σε πρωινό, δεκατιανό, γεύμα και απογευματινό.
Τα δωρεάν σχολικά γεύματα στη Σουηδία υπάρχουν ήδη από το 1959 με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των μαθητών.
Στη Σουηδία, η παροχή δωρεάν σχολικού γεύματος στα παιδιά 6-16 ετών προβλέπεται από το νόμο. Γύρω στα 260 εκατομμύρια σχολικά γεύματα παρέχονται δωρεάν το χρόνο. Καθημερινά προσφέρονται 1,3 εκατομμύρια δωρεάν σχολικά γεύματα. Το μέσο κόστος είναι γύρω στα 616 ευρώ για κάθε παιδί. Το κόστος για ένα μέσο γεύμα για κάθε παιδί είναι μόλις πάνω από 1 ευρώ, ενώ τα γεύματα ακολουθούν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων. Υπεύθυνες για την παροχή των σχολικών γευμάτων είναι οι 290 αυτοδιοικητικές περιφέρειες. Τα σχολεία είτε έχουν δικές τους κουζίνες είτε θερμαίνουν το μαγειρεμένο φαγητό που τους παραδίδεται από κεντρικές κουζίνες τοπικά. Περιλαμβάνει ζεστό κύριο πιάτο, σαλάτα, ψωμί και γάλα ή νερό. Υπάρχει και επιλογή για χορτοφάγους. Οι εκπαιδευτικοί συνήθως τρώνε μαζί με τα παιδιά κι είναι μια ευκαιρία να διδάσκουν για τη διατροφή («παιδαγωγικό γεύμα»).
Αυτά συμβαίνουν στη Σουηδία. Στην Ελλάδα, με τα χίλια ζόρια και μετά από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που είχαν αφήσει αναξιοποίητες επί χρόνια, τελικά υλοποιεί η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε μερικά σχολεία σε ορισμένες περιοχές. Θα πρέπει άμεσα κυβέρνηση και Δήμοι να πάρουν σοβαρά το ζήτημα και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πρόγραμμα δωρεάν υγιεινής διατροφής για όλα τα παιδιά στο σχολείο αξιοποιώντας πχ επαγγελματικές κουζίνες που ήδη διαθέτουν νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλες δομές και επενδύοντας χρήματα για την υγιεινή διατροφή των παιδιών με βιολογικά προϊόντα. Η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Προσωπικά, περιμένω να δω πότε θα υπάρξει η πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το Δημοτικό Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων στα Χανιά.
Δείτε σχετικά:
- https://www.livsmedelsverket.se/en/food-habits-health-and-environment/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/skola
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452263519300084
- https://www.nqz.de/schule/international/sweden-provision-of-free-school-meals-required-by-law
- https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/nyckelhalet/designmanual-the-keyhole.pdf