«Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!» – Το σύνθημα των συνεργατών των ναζί που τώρα όλοι επαναλαμβάνουν

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται τόσο από τους Ουκρανούς – κυρίως από τον Ζελένσκι – όσο και από ξένα χείλη συνεχώς το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!».

Το συγκεκριμένο αποτελεί σύνθημα-έμβλημα του ουκρανικού στρατού από το 2018 και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του μεγαλοβιομήχανου της σοκολάτας και όχι μόνο, Π. Ποροσένκο, το 2018, έφερε επίσημα ως υποχρεωτικό χαιρετισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας το «Δόξα στην Ουκρανία – Δόξα στους Ηρωες». Πρόκειται για τον συνηθισμένο χαιρετισμό στη δοσιλογική Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών και στον ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης του Μπαντέρα, ο οποίος τιμάται πλέον ως «εθνικός ήρωας».

Πατέρες της συγκεκριμένης φράσης ήταν φοιτητές από το Χάρκοβο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η δημοφιλία του εθνικισμού βρισκόταν στο απόγειό της. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το Επαναστατικό Ουκρανικό Κόμμα (RUP) και στην πρώτη επανάσταση του 1917 ακουγόταν σε ορισμένες τοπικές συνελεύσεις. Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων το σύνθημα στον ρωσικό εμφύλιο ξεχάστηκε, αλλά το 1930 επανήλθε με τη δημιουργία της εθνικιστικής OUN (1929) και της OUN-B (1941) του συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα.

Οι εθνικιστές εμιγκρέδες συνέχισαν να εμπνέονται από το σύνθημα, ενώ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ το 1991, μαζί με τη δοξολογία των παραπάνω «ηρώων» αναβίωσε και το εν λόγω σύνθημα, δείχνοντας παράλληλα την επίσημη ιδεολογία του μετασοβιετικού ουκρανικού κράτους.

Η ακροδεξιά OUN, με επικεφαλής τον εθνικιστή Stepan Bandera, θεωρείται ότι βρισκόταν πίσω από τις σφαγές έως και 100.000 Πολωνών από το 1943 έως το 1945, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Μαζί με το UPA, συμμετείχε στη δολοφονία περισσότερων από ένα εκατομμυρίων Εβραίων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι αντιμετώπισαν την πιο βάναυση  εξόντωση του πληθυσμού τους στα χέρια των ουκρανών εθνικιστών υπό την επίβλεψη των Ναζί.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

7 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

7 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

7 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

7 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

7 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

7 hours ago

This website uses cookies.