13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

«Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!» – Το σύνθημα των συνεργατών των ναζί που τώρα όλοι επαναλαμβάνουν

Ημερομηνία:

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται τόσο από τους Ουκρανούς – κυρίως από τον Ζελένσκι – όσο και από ξένα χείλη συνεχώς το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!».

Το συγκεκριμένο αποτελεί σύνθημα-έμβλημα του ουκρανικού στρατού από το 2018 και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του μεγαλοβιομήχανου της σοκολάτας και όχι μόνο, Π. Ποροσένκο, το 2018, έφερε επίσημα ως υποχρεωτικό χαιρετισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας το «Δόξα στην Ουκρανία – Δόξα στους Ηρωες». Πρόκειται για τον συνηθισμένο χαιρετισμό στη δοσιλογική Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών και στον ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης του Μπαντέρα, ο οποίος τιμάται πλέον ως «εθνικός ήρωας».

Πατέρες της συγκεκριμένης φράσης ήταν φοιτητές από το Χάρκοβο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η δημοφιλία του εθνικισμού βρισκόταν στο απόγειό της. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το Επαναστατικό Ουκρανικό Κόμμα (RUP) και στην πρώτη επανάσταση του 1917 ακουγόταν σε ορισμένες τοπικές συνελεύσεις. Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων το σύνθημα στον ρωσικό εμφύλιο ξεχάστηκε, αλλά το 1930 επανήλθε με τη δημιουργία της εθνικιστικής OUN (1929) και της OUN-B (1941) του συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα.

Οι εθνικιστές εμιγκρέδες συνέχισαν να εμπνέονται από το σύνθημα, ενώ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ το 1991, μαζί με τη δοξολογία των παραπάνω «ηρώων» αναβίωσε και το εν λόγω σύνθημα, δείχνοντας παράλληλα την επίσημη ιδεολογία του μετασοβιετικού ουκρανικού κράτους.

Η ακροδεξιά OUN, με επικεφαλής τον εθνικιστή Stepan Bandera, θεωρείται ότι βρισκόταν πίσω από τις σφαγές έως και 100.000 Πολωνών από το 1943 έως το 1945, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Μαζί με το UPA, συμμετείχε στη δολοφονία περισσότερων από ένα εκατομμυρίων Εβραίων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι αντιμετώπισαν την πιο βάναυση  εξόντωση του πληθυσμού τους στα χέρια των ουκρανών εθνικιστών υπό την επίβλεψη των Ναζί.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...