20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κάτω από τόνους νερού το ιστορικό χωριό Σφεντύλι | Φωτός – Βίντεο

Ημερομηνία:

Το ιστορικό χωριό Σφεντύλι πνίγεται κάτω από τόνους νερού μετά την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη στην περιοχή. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν αποζημιωθεί για την απώλεια των σπιτιών τους, τη γη και τις ελιές τους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγρότες. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί πλήρως.

Καθημερινά η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά εκατοστά και αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της, αφήνοντας μόνο μερικά σπίτια στην ακτή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Αποσελέμη, αποκαλύπτοντας τη θέση του άλλοτε ιστορικού χωριού Σφεντύλι. Κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν επισκεφθεί το εγκαταλελειμμένο χωριό και συλλέγουν ότι αντικείμενα και παλιοσίδερα άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι ώστε να τα πουλήσουν ως παλιοσίδερα.

Το χωριό Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της διαδρομής Ηρακλείου – Λασιθίου. Η παλαιότερη απόδειξη για την ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από το 1577, στον κατάλογο τoυ Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671), ο οικισμός (Isfendil) είχε εννέα χριστιανικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο δήμο Μοχού, το 1900 αναφέρεται στο Δήμο Λαγκαδά και από το 1920 στο δήμο του Ποταμιές.

Το όνομα του οικισμού, σύμφωνα με την παράδοση, φέρεται να προέρχεται από το όνομα του πρώτου κατοίκου. Επίσης, σύμφωνα με την ιστορία στα χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν φέουδο της Λατινικής επισκοπής της Χερσονήσου από το 1248.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=TeNXW95LBp4″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...