18.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Δ. Αλεξάκης για ΣΥΝΚΑ: “Έχουμε δημιουργήσει αξία για πολλούς, πάνω από όλα για τους πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους”

Ημερομηνία:

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Συνεταιρισμός ΣΥΝΚΑ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2023. Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Αλεξάκης, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 171 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις προκλήσεις που έφερε η πληθωριστική κρίση και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι ο ΣΥΝΚΑ, παρά τις δυσκολίες, στάθηκε αρωγός στους καταναλωτές, καλύπτοντας μέρος των αυξήσεων και διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, υποστήριξε τους τοπικούς παραγωγούς, προωθώντας τα προϊόντα τους στα καταστήματά του και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού αναφέρθηκε και στην εξαιρετική απόδοση της επένδυσης των μετόχων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν λάβει πολλαπλάσια από την αρχική τους επένδυση. Επίσης, μίλησε για τις επενδύσεις που έγιναν το 2023, όπως το άνοιγμα νέου καταστήματος στα Λιβάδια και την ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Ο ΣΥΝΚΑ, όπως τόνισε ο κ. Αλεξάκης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική του προσφορά. Για το 2023, ο συνεταιρισμός ενίσχυσε με σημαντικά ποσά κοινωνικά ιδρύματα, σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Επιπλέον, προσέφερε δωρεάν προϊόντα σε συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αλεξάκης είπε:

“Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δημιουργήσει αξία για πολλούς, πάνω από όλα για τους πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους. Και βέβαια για τους τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς, και για τους μετόχους. Ευκαιρίας των 45 χρονών, καλό είναι να δούμε τι απόδοση είχαμε. Εφόσον είναι η γενική συνέλευσή μας σήμερα, τι απόδοση είχανε οι συνέταιροι με τη μερίδα τους όλα αυτά τα χρόνια;

Οι συνέταιροι έχουνε καταβάλλει 553.000 με μέση εισφορά ανά μερίδα τα 93. Έχουμε δώσει πίσω, έχουμε λάβει πίσω μάλλον σε μερίσματα και δωροεπιταγές 12.300.000. Αυτό βγαίνει σε περίπου 283 ανά μερίδα μεσοσταθμικά. Έχουν πάρει ίσως 20 φορές τα λεφτά τους. Ταυτόχρονα, η καθαρή θέση του ομίλου, που είναι μια λογιστική αξία αλλά είναι αρκετά αξιόλογη, είναι 30,5. Απ’ τα οποία δικά μας είναι τα μισά, 15,7. Αυτό σημαίνει ακόμα 2.579 ανά μερίδα. Όπως και να το πάρεις, η απόδοση της επένδυσης των συνεταίρων είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Από την αρχή της λειτουργίας του, ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και πάγιο εξοπλισμό άνω των 95 εκατομμυρίων. Για το 2023, επενδύσαμε 1,48 εκατομμύρια για το άνοιγμα του καταστήματος στα Λιβάδια, το οποίο έχει πάει και αρκετά καλά. Σε ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή των Χανίων, στα Λιβάδια, προχωρήσαμε στην αγορά του ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν το κατάστημα στις Καλύβες, συνολικής αξίας 99.000. Ενώ επενδύσαμε και πάνω από 1 εκατομμύριο σε βελτιώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, ψυγεία, φώτα κτλπ, μηχανογραφικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των γραφείων και των καταστημάτων του.

Τώρα, όσο αφορά την εταιρική κοινωνική ευθύνη και προσφορά, η συνεισφορά στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες και τις σημαντικότερες αρχές λειτουργίας του ομίλου.

Για το 2023, ενισχύσαμε με 103.000 ευρώ ιδρύματα, σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Καλύψαμε με δωρεάν εμπόρευμα συνολικής αξίας 114.165 ευρώ τις ανάγκες συσσιτίων, κοινωνικών παντοπωλείων, συσσίτια της ιεράς μητρόπολης το Αννουσάκειο στο Καστέλλι, το κοινωνικό παντοπωλείο του “Κύτταρο Χαλέπας”. Και βέβαια, επιστρέψαμε στους καταναλωτές μέσω του προγράμματος Bonus Cap. Ενισχύσαμε τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις, προωθώντας μέσα από τα καταστήματά μας τοπικά προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 33 εκατομμυρίων ευρώ.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι εργοδότες απολύουν μαζικά τη GEN Z – “Προσβάλλονται πολύ εύκολα”

Έξι στις δέκα εταιρείες, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα,...

Επένδυση στο μέλλον από το Επιμελητήριο Χανίων

Στη γνώση για το μέλλον των Χανίων επενδύει το...