Κατεδαφίζουν το ΕΣΥ… Σοκάρουν οι εκθέσεις για την υγεία στην Ελλάδα | Έντονη κριτική άσκησε –για πολλοστή φορά- στην κυβέρνηση και στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, για τον δρόμο που ακολουθεί τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ανασφάλιστους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Κρήτη fm 101.5 «Καφές με σχόλια», ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τραγικές τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία, και ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Έκθεση ΣΟΚ για την υγεία στην Ελλάδα
της Κατερίνας Πολύζου | Ουραγοί σε ποιότητα και διάρκεια ζωής μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου γίνονται οι Έλληνες. Οι πρωτιές σε κάπνισμα και παχυσαρκία εκτοξεύουν τους θανάτους από εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας δεν κερδίζει όσα οι άλλες μεσογειακές σε προσδόκιμο επιβίωσης και οδηγείται σε «βόμβα νοσηρότητας» από το 2016 και μετά. Οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και η προβληματική διάθεση τεράστιων πόρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, κρατούν τους ποιοτικούς δείκτες υγείας καθηλωμένους τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ. Η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά βρίσκεται στην Ελλάδα σε επίπεδα-ρεκόρ, με 343,6 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό ή 35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότεροι πολίτες χάνουν αναλογικά τη ζωή τους από το ίδιο αίτιο στην Πορτογαλία (200,7 θάνατοι ανά 100.000) και την Ισπανία (204,3 ανά 100.000).
Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην οποία αξιολογήθηκαν οι δείκτες 34 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Δ. Βαρνάβας:
«Η έρευνα που παρουσιάστηκε από την Εθνική Σχολή Υγείας, δείχνει ανάγλυφα αυτό που όλοι διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες είναι εντονότατα δυσαρεστημένοι με το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο τους αναγκάζει να στρέφονται σε δύο κατευθύνσεις: ή να προσφεύγουν στην ιδιωτικό σύστημα προκειμένου να έχουν κάποιες παροχές, επιβαρυνόμενοι ωστόσο όλη τη δαπάνη, είτε να κάνουν μόνοι τους διαγνώσεις και να «αυτοθεραπεύονται» με τη χρήση μεθόδων οι οποίες όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες σε κάποιες περιπτώσεις, τονίζει ο Πρόεδρος της ΟΕΓΝΕ.
Αμείλικτα τα στατιστικά δεδομένα:
Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που τη δεκαετία του ’70 ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20ή θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη, βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3).Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5), η οποία όμως απειλεί να μας… προσπεράσει. Το 2000, η χώρα της Ιβηρικής βρισκόταν πολύ πιο πίσω από την Ελλάδα, με 76,9 έτη προσδόκιμο. Μέσα σε 12 χρόνια, το αύξησε κατά 3,6 έτη, έναντι αύξησης 2,5 ετών της Ελλάδας.
Τα πορίσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ δεν εκπλήσσουν… Είχε προηγηθεί η έκθεση-κόλαφος για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη δημόσια υγεία της Ελλάδας από καθηγητές της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, μια συγκλονιστική αναφορά η οποία κάνει λόγο για επανεμφάνιση σπάνιων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία. Κατηγορούν κυβέρνηση και διεθνή κοινότητα για τις στερήσεις.
«Όλα αυτά προκλήθηκαν από τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τον προηγούμενο υπουργό, αλλά και από τον σημερινό, τον κ. Βορίδη, ο οποίος θεσμοθετεί την ΕΣΑΝ», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας ο οποίος μιλάει για επικοινωνιακά, αποπροσανατολιστικά κόλπα του νέου υπουργού, σε ότι αφορά τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις ιδιωτικές κλινικές.
Η έκθεση κορυφαίων Πανεπιστημίων
Τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχουν βλάψει σοκαριστικά την υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, και το London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Όπως αναφέρει η Independent, στην καταδικαστική τους έκθεση αναφορικά με τις επιπτώσεις των περικοπών δαπανών στο ελληνικό σύστημα υγείας, οι ακαδημαϊκοί αναφέρονται σε αποδείξεις για αυξανόμενο ρυθμό παιδικής θνησιμότητας, για εκτίναξη του επιπέδου μολύνσεων HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και για επιστροφή της ελονοσίας.
Όπως αναφέρουν στην έκθεση, ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας περικόπηκε κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2011 και οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, με αποτέλεσμα ορισμένα φάρμακα να μην μπορούν πλέον να αγοραστούν.
Η αυξανόμενη ανεργία σε μια χώρα όπου η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι συνδεδεμένη με την απασχόληση, έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 800.000 άνθρωποι να μην έχουν ούτε κρατική κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά ούτε και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φαρμάκων σε ευάλωτες ομάδες γίνεται από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, όπως οι Γιατροί του Κόσμου.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα -η οποία απαίτησε τις τερατώδεις περικοπές δαπανών ως όρο για την παροχή πακέτου διάσωσης της Ελλάδας το 2010-2012- ότι βρίσκονται σε άρνηση αναφορικά με το μέγεθος των στερήσεων που έχει επιβληθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Ο Δρ David Stuckler του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε πως «το κόστος της λιτότητας το επωμίζονται κυρίως οι απλοί Έλληνες πολίτες, που έχουν επηρεαστεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή».
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν επίσης ότι η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ε.Ε. για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης αποκαλύπτει άλμα στον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στον τομέα της υγείας.
Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει μεταφερθεί σε σημαντικό βαθμό από το κράτος στον ασθενή, με την επιβολή νέων τελών για τη συνταγογράφηση και τη χρέωση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων να αυξάνεται από τα 3 ευρώ στα 5 ευρώ.
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι περικοπές στα προγράμματα πρόληψης ασθενειών, με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται μολυσματικές ασθένειες που κάποτε ήταν σπάνιες – όπως η ελονοσία, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.
Από το υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αίτημα της Independent για σχολιασμό.
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Δ. Βαρνάβα στον Κρήτη fm 101,5 και στην Κατερίνα Πολύζου
[youtube id=”00pjnmcffVo” width=”620″ height=”360″]