21.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Δ. Ζιακόπουλος: Λίγο απέχουμε από το να αρχίσουμε να καρφώνουμε πόρτες και παράθυρα με τις μιντιακές υπερβολές

Ημερομηνία:

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος είναι μετεωρολόγος και πρώην Διευθυντής της ΕΜΥ. Σε σχετικό σημείωμά του καυτηριάζει τη στάση ΜΜΕ αλλά και κάποιων μετεωρολόγων που έσπευσαν να σπείρουν τον πανικό για την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Γράφει σχετικά:

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον πολύ ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσογείου με συνέπεια τη διατήρηση των ΒΑ ανέμων, οι οποίοι και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) αρχικά θα πνέουν με ένταση ως τα 10 μποφόρ. Στη διάρκεια όμως της ημέρας οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές και οι τοπικές βροχές που θα σημειωθούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την Παρασκευή (28/9), αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν βασικά στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (29-30/9), προβλέπονται κατά περιόδους βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Υ.Γ. Λίγο απέχουμε από το να αρχίσουμε να καρφώνουμε πόρτες και παράθυρα και να δώσουμε εντολές εκκένωσης περιοχών της χώρας, από όπου θα περάσει (και αν δεν περάσει δεν πειράζει, κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε) ο Ξενοφώντας ή ακριβέστερα το καχεκτικό παιδί που ενδέχεται να αποκτήσει και που βέβαια κάποιοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα μοιάζει, σχεδόν σε όλα του, τον Φλόρενς της πέραν του Ατλαντικού αμερικανικής ακτής.

Πού όμως οφείλεται αυτή η υστερία; Είναι θέμα υπερβολής των ΜΜΕ ή μήπως έχουν βάλει το χέρι τους και οι ασχολούμενοι με τον καιρό διάφοροι «μετεωρολόγοι»; Τι εννοούμε με τον όρο μεσογειακός κυκλώνας; Έναν εξωτροπικό κυκλώνα που σχηματίζεται στη Μεσόγειο και έχει κάποια χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων ή έναν τροπικό κυκλώνα που αποφάσισε, έτσι για αλλαγή, να πεταχτεί από την Καραϊβική ως τη Μεσόγειο; Οι άσχετοι δημοσιογράφοι και ο πολύς κόσμος, που βέβαια δεν ευθύνεται γιατί δεν έχει εξειδικευμένες μετεωρολογικές γνώσεις, νομίζουν ότι ισχύει το δεύτερο.

Τις απόψεις μου για την ονοματοδοσία των βαρομετρικών συστημάτων που επηρεάζουν τη χώρα μας τις έχω αναρτήσει παλιότερα στο μπλογκ. Όμως, παρά τις καλές προθέσεις των νονών, θέλει προσοχή γιατί η συγκεκριμένη πρακτική παραπέμπει σε έντονες τροπικές ή εξωτροπικές θύελλες.

Αναφορικά με τα καιρικά μελλούμενα, η προσοχή μας πρέπει να μείνει στραμμένη στους τωρινούς θυελλώδεις ανέμους, που είναι ικανοί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν καταστροφές, και λιγότερο σε αυτό που είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν περάσει πάνω από την περιοχή μας. Ακόμα όμως και αν περάσει από εμάς, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης και τα φαινόμενα πολύ πιο ασθενέστερα εκείνων των τροπικών κυκλώνων. Είπαμε, άλλο είναι οι γάτοι του Ατλαντικού και άλλο τα γατάκια της Μεσογείου!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Ανακοίνωση έβγαλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ανάρτησης,...

Παραμένουν κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια και στα Χανιά

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από την...

Η Πανσπουδαστική καταγγέλλει καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού

Καταστροφή συνδικαλιστικού υλικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η φοιτητική...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Χανίων ζητά την αποχή από τις ευρωεκλογές

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ(μ-λ) Χανίων σε...