14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

«Είδαν» στην Κρήτη κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ημερομηνία:

Πραγματικές ερευνητικές ενδείξεις – και όχι θεωρητικές – για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης έχει για πρώτη φορά στα χέρια της η κυβέρνηση.
Τη στιγμή που την Τετάρτη στην Αθήνα έπεφταν οι υπογραφές για τις συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο – με τα σχετικά μικρά κοιτάσματα – στο Λονδίνο, σε μια κλειστή εκδήλωση με προσκεκλημένους μόνο στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας (από Chevron, BP, ExxonMobil, Shell, Eni, Statoil κ.λπ.), παρουσιάζονταν για πρώτη φορά πραγματικά ερευνητικά στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης.
Η παρουσίαση έγινε από τον Οϊστάιν Λι, επικεφαλής του τμήματος πελατών της Νορβηγικής PetroleumGeoServices (σ.σ.: της εταιρείας που διεξήγαγε πέρυσι τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη), και για πρώτη φορά περιελάμβανε εκτός από τις πιθανώς πετρελαιοφόρους περιοχές του Ιονίου και δύο καινούργιες, ερμηνευμένες – όπως ονομάζονται – σεισμικές γραμμές, μία στα δυτικά της Γαύδου και μία στα ΝΑ της Ιεράπετρας, όπου σε απόσταση 30-40 χλμ. από τη στεριά καταγράφονται ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, όπως δείχνει ο χάρτης που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», με πιο πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου.

Παρόμοια στοιχεία παρουσιάστηκαν μία ημέρα πριν, την Τρίτη, στη Βαρκελώνη, και πάλι μπροστά σε εξειδικευμένο κοινό, στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Πετρελαιογεωλόγων, από τα στελέχη της PGS Μαρί Μπεργκ και Γιόρστεν Φουρστενάου που συνεργάζονται με την ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η πιθανολογούμενη ύπαρξη κοιτασμάτων στο Ιόνιο δεν αποτελεί πλέον είδηση για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Περιοχές με πιθανές πετρελαϊκές δομές (δυτικά της Κέρκυρας, Κόλπος Κυπαρισσίας, Κατάκολο κ.ά.) έχουν παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο χρόνο στα διεθνή γεωλογικά συνέδρια.
Πάντα όμως προκαλούσε εντύπωση ότι το βάρος έπεφτε μόνο στο Ιόνιο και ότι από τα παραδείγματα απουσίαζε η πολλά υποσχόμενη περιοχή της Νότιας Κρήτης, κάτι που είχε επισημανθεί κατ’ επανάληψη στις κατά καιρούς παρουσιάσεις. Εφταιγε και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη Δυτική Ελλάδα, όπου η PGS είχε «τραβήξει» πολλές και πυκνές μεταξύ τους σεισμικές γραμμές, στην Κρήτη οι Νορβηγοί είχαν επιλέξει να κάνουν πιο περιορισμένης έκτασης έρευνες, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.

Τι υπάρχει στην Κρήτη. Τα δείγματα ωστόσο από σεισμικές γραμμές που είχε μέχρι πρότινος στα χέρια της η ελληνική πλευρά ήταν σε πρώιμο στάδιο. Τα αρχικά ανεπεξέργαστα στοιχεία των σεισμικών γραμμών πλέον έχουν περάσει στο στάδιο της ερμηνείας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί μπορούν να δουν και να ξεχωρίσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς που υπάρχουν στην κάθε περιοχή και να τους συσχετίσουν ως προς το βάθος τους στην αντίστοιχη σεισμική γραμμή.

Η εντύπωση των ειδικών για τα δεδομένα που παρέλαβαν μόλις πριν από μία εβδομάδα για τη Νότια Κρήτη είναι ότι το πάχος των συγκεκριμένων γεωλογικών στρωμάτων είναι αρκετά μεγάλο, ικανό να συγκρατήσει εκεί την πίεση του φυσικού αερίου ώστε να δημιουργηθεί σημαντικός όγκος κοιτάσματος.
Πρόκειται ακριβώς για το κομμάτι του παζλ το οποίο μέχρι σήμερα απουσίαζε και πάνω σε αυτό θα βασιστεί το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η χάραξη οικοπέδων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Κόβουν οικόπεδα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ομάδα στελεχών του υπουργείου ΠΕΚΑ μεταβαίνει στη Γαλλία, όπου σε συνεργασία με τα επιτελεία της PGS και του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Beicip θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ερμηνευμένων πλέον σεισμικών δεδομένων, θα μελετήσουν το πετρελαϊκό δυναμικό των θαλάσσιων περιοχών και μέσα στον Ιούνιο θα καταλήξουν στο πόσα και ποια οικόπεδα θα κοπούν προκειμένου να βγουν στον διαγωνισμό.
Της απόφασης για τη χάραξη θα προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να αποφευχθούν εκ των προτέρων προστατευόμενες περιοχές. Προτελευταίο βήμα θα είναι όταν στα τέλη Ιουνίου παρουσιαστούν στο Λονδίνο ενώπιον στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας τα οικόπεδα που πρόκειται να προκηρυχθούν, μεταξύ των οποίων και κάποια της Νότιας Κρήτης.

tanea.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ