15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Είχε ενημερωθεί ο Δήμος Χανίων”;: Στο δημοτικό συμβούλιο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η λειτουργία καταστήματος της πολυεθνικής Η&Μ στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει η “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά” το θέμα της χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο καταστήματος της πολυεθνικής H&M στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στην οδό Τζανακάκη. Η δημοτική παράταξη ρωτά τον Δήμαρχο Χανίων τι είδους ενημέρωση έχει γίνει ή έγκριση έχει δώσει, αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης και αν είναι σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου οι πρακτικές της εταιρείες σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της αναφοράς σημειώνονται τα εξής:

Είχε ενημερωθεί και είχε ερωτηθεί ο Δήμος Χανίων, ότι ένα κατάστημα συνολικής έκτασης 2.304 τ.μ. πρόκειται να λειτουργήσει στην πόλη του και μάλιστα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και επιβαρυμένους κυκλοφοριακά δρόμους της πόλης;

Έχουν γίνει οι απαραίτητες πολεοδομικές ενέργειες, καθώς μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρία έχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιων παρατυπιών. Ενημερωτικά, το Μάη του 2014 οι οικοδομικές, πολεοδομικές και οικονομικές παρατυπίες, που αφορούσαν στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή, προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση.

Έχει γίνει διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης, σύλλογος εμπόρων και σωματείο εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων για τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία ενός ακόμα τέτοιου καταστήματος; Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε διάφορες πόλεις που λειτουργούν καταστήματα της εν λόγω αλυσίδας είναι αποκαλυπτικά: part-time εργασία, λιγότεροι εργαζόμενοι από τους αναγκαίους, σχόλασμα της βραδινής βάρδιας ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες, μισθοί εξαθλίωσης κ.τ.λ.

Μπορεί, τέλος, να αποφανθεί θετικά το παρόν δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας στη λειτουργία ενός καταστήματος, που για να πουλά φτηνότερα τα προϊόντα του οδηγεί εργαζόμενους στην Καμπότζη και όπου αλλού ράβονται τα ρούχα του, σε μαζικές λιποθυμίες εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, των υπερωριών και της έκθεσής τους σε χημικά, όπως συνέβη το 2011;

Είναι πρόκληση, πάντως, τέτοιου είδους εταιρίες να πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι παραπάνω εταιρίες βρίσκονται σταθερά στις 300 πιο κερδοφόρες της Ελλάδας, γιγαντώνοντας τα κέρδη τους, ανοίγοντας νέα καταστήματα, απαιτώντας και παίρνοντας όλο και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών εργαζομένων, μειώσεις εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία  των εργαζομένων κλπ. Θεωρούμε πως το δημοτικό συμβούλιο Χανίων οφείλει να πάρει θέση προς όφελος της πόλης και των εργαζομένων της.

Για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα συγκεκριμένα καταστήματα παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας:

«……Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι φεύγουν ακόμη και στις έντεκα ακόμη και τα μεσάνυχτα. Τα παραπάνω δε συμβαίνουν κατ’ εξαίρεση αλλά ΓΕΝΙΚΑ σπανίως τηρείται το νόμιμο ωράριο για τον εμποροϋπάλληλο και αυτό συμβαίνει στην  πλειοψηφία των καταστημάτων.  Η εργοδοσία για να δικαιολογηθεί προσπαθεί μονίμως να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενούς της για αυτή την κατάσταση αναφέροντας πως «χασκογελούν» και δεν κάνουν γρήγορα, μιλάνε μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα στο χρόνο που πρέπει. Η εντατικοποίηση γίνεται όλο και πιο έντονη. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και οι τακτικές της εργοδοσίας μιας και σε κρίσιμες περιόδους (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εκπτώσεις) προσλαμβάνει εργαζόμενους για να βγει η αυξημένη δουλειά, τους οποίους μπορεί να τους έχει μήνες στην ανασφάλεια για τον αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα και μετά πολλούς από αυτούς να τους πετάει στο δρόμο. Δεν αρκούν τα τυράκια των υπερωριών – πετσοκομμένων και αυτών μιας που ποτέ δεν πληρώνουν όλες τις υπερωρίες των εργαζομένων κάθε μήνα, ούτε φυσικά πληρώνονται μετά τις 22:00 νυχτερινά. Περιττό δε να αναφέρουμε πως οι 8ωροί δεν πληρώνονται ποτέ υπερωρίες αλλά τους δίνονται ρεπό όποτε και αν θελήσει η εργοδοσία.»

«……η H&M δεν είναι η μόνη εταιρία στο κλάδο του εμπορίου που τεντώνει και εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της. Όλος ο κλάδος μαστίζεται από ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, μισθοί στα τάρταρα και έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων……..για παράδειγμα, στα JUMBO απασχολούνται εργαζόμενοι με 180€, στην INDITEX (ZARA, BERSKA κλπ) οι 8ωροι πιέζονται να υπογράψουν συμβάσεις 6ωρες, οι διακοσμητές δουλεύουν με συμβάσεις 4ωρες, οι εργαζόμενοι για να δείξουν καλό προφίλ απαιτείται σιωπηρά να κάτσουν παραπάνω ώρες να μαζέψουν αποθήκες κλπ, στα super markets το ωράριο επεκτείνεται εξίσου μετά τη λήξη της βάρδιας φτάνοντας και εκεί ακόμη και τις 23:00 το βράδυ»

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι θα φέρνουν τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που κλείνουν άλλες τόσες καταστρέφοντας τους μικρότερους εμπόρους και καταστηματάρχες.

Χανιά 16/1/2015

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ