13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Εβαλαν σε… καραντίνα τον καθηγητή Λύτρα μετά την έρευνα – σοκ για τις ΜΕΘ

Ημερομηνία:

Τακτικές που συναντάει κάποιος μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το Μαξίμου μόλις έλαβε στα χέρια του την συγκλονιστική μελέτη Λύτρα για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το iEidiseis, το Β’ μέρος της μελέτης Λύτρα και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε κοινοποιήθηκε -όπως όφειλε να κάνει ο μελετητής- σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στις 13 Ιουλίου ο κ. Λύτρας έστειλε ολόκληρη την μελέτη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο Μαξίμου. Ωστόσο, μόλις εννέα μέρες μετά και με σχετική εντολή κόπηκε κάθε πρόσβαση που είχε ο κ. Λύτρας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τον ίδιο και απλά όλα τα συστήματα που διαχειριζόταν και τα δεδομένα που αντλούσε «κλείδωσαν» χωρίς να έχει την παραμικρή πρόσβαση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, τιμώρησε έναν επιστήμονα και έβαλε στο περιθώριο έναν μελετητή που αναλύει τα δεδομένα προς όφελος της επιστήμης του με κυρίαρχο και μοναδικό στόχο να μην χάνονται τόσο άδικα οι ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Λύτρας έκανε με άλλα λόγια το αυτονόητο, μελέτησε τα δεδομένα και έβγαλε τα συμπεράσματά του. Είναι όμως άλλο να διαφωνεί κάποιος και να γίνεται ένας δημιουργικός επιστημονικός διάλογος ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ΜΕΘ και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία μας και είναι άλλο η απολυταρχική τακτική να του κόβουν την πρόσβαση μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσουν τα ευρήματα.

Θυμίζεται ότι η έκθεση Λύτρα, για την οποία είχε πλήρη γνώση ο Σωτήρης Τσιόδρας, απέδειξε ότι:

-Μεταξύ αυτών που είχαν κορονοϊό και δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν όλοι. Ή σχεδόν όλοι καθώς το ποσοστό έφτασε στο 97,7%.

-Με άλλα λόγια πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.

Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη που αναλύει στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2022 (η πρώτη μελέτη έφτανε ως τον Μάιο 2021) παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεται κάποιος στην επαρχία: άλλο ένα ποσοστό (+64%) σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο και στην αρχική μελέτη).

Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη.

Στη συνέχεια της μελέτης επισημαίνεται πως από τον Αύγουστο του 2021 οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξήθηκαν σταδιακά, ταυτόχρονα με την αυξημένη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα, ειδικά από τον Νοέμβριο του 2021. Μετά τον Ιανουάριο του 2022, η Όμικρον παρέτεινε περαιτέρω αυτό το επιδημικό κύμα, με σταδιακή αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) έχασαν τελικά τη ζωή τους, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Η μελέτη του κ. Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από αυτή ενός ατόμου εντός ΜΕΘ.

"google ad"

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει ο κ. Λύτρας «οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης» και αντί αυτού κόπηκε κάθε πρόσβαση στα στοιχεία.

Και τα βασικά ερωτήματα παραμένουν.

-Γιατί έκοψαν την πρόσβαση των στοιχείων;

-Γιατί παραδέχονται την ενοχή τους διαγράφοντας τον κ. Λύτρα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

-Τι θα κάνουν ώστε να μην πεθάνει ούτε ένας συνάνθρωπος μας εντός και εκτός ΜΕΘ;

Χρειάζονται απαντήσεις τώρα όσο σκληρή και αν είναι η αλήθεια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...