26.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Εγκαίνια για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Διεθνοποιείται με 120 ομιλητές από 17 χώρες | Φωτός

Ημερομηνία:

Εγκαίνια σήμερα για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης παρουσία των αρχών του νομού αλλά και πλήθος πολιτών.

Το φεστιβάλ που καθιερώνεται και έχει διεθνή εμβέλεια θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ξεκίνησε το φεστιβάλ, το 3ο φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που αρχικά η ιδέα του ακουγόταν κάπως μεγαλεπίβολη, όμως ο κόσμος το αγκάλιασε. Είναι μία τεράστια ευκαιρία να ακούσουμε ανθρώπους της διανόησης, να μας πούνε για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε ως άνθρωποι, είτε ως κοινωνίες. Και βέβαια να συζητήσουμε μαζί τους. Είναι κάτι που έχει μία μεγάλη γοητεία ακόμη και σε ανθρώπους όπως εγώ που δε διαβάζω όσο θα ήθελα και όσο θα μπορούσα” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Ο Δήμαρχος Χανίων είπε ότι:

«Είναι μία γιορτή του πολιτισμού, η 3η συνεχόμενη. Θα συμμετάσχουν συγγραφείς και εκδότες από 17 χώρες. Θα δώσει την επαφή στους δημότες θα έρθουν σε επαφή με τους δημιουργούς».

Η βουλεύτρια Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη είπε:

«Είναι τρομερό πολιτιστικό γεγονός, είναι πραγματικά το γεγονός του καλοκαιριού και είμαι πάρα πολύ περήφανη που τα Χανιά έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μία τέτοια έκθεση, έκθεση κύρους, άνθρωποι που έρχονται από 17 διαφορετικές χώρες. Το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή των Χανιωτών και αυτό είναι ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας».

Τέλος, ο διευθυντής του φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής τόνισε ότι:

“Φέτος είναι διευρυμένο το φεστιβάλ. Φέτος έχουμε κάνει κινήσεις μεγαλύτερου ανοίγματος προς το εξωτερικό, έχει ακόμη περισσότερο διεθνή χαρακτήρα. Έχουν έρθει 23 ξένοι συγγραφείς από 17 χώρες οπότε είναι ένα φεστιβάλ με διεθνές αποτύπωμα. Ασχολείται όχι μόνο με όλα τα είδη του λόγου αλλά και με όλα τα ζητήματα του βιβλίου γενικότερα. Προσεγγίζουμε το βιβλίο από όλες τις πιθανές πτυχές του. Έχουμε σημαντικές εκδηλώσεις για τη λογοτεχνική μετάφραση. Υπάρχουν ποικίλλα εργαστήρια, υπάρχουν περφόρμανς, υπάρχει και μία σημαντική έρευνα που θα ανακοινωθεί εδώ για την αναγνωστική συμπεριφορά των νέων 20άρηδων, 25άρηδων. Θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό φεστιβάλ φέτος”.

Σημειώνουμε ότι το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, αλλά και περφόρμανς, εργαστήρια μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ξεναγήσεις σε εκθέσεις, κ.ά., γύρω από το κεντρικό του θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική».

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ) είναι: το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.-Μεγάλο Αρσενάλι), το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», η πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης («Αίθουσα 2» – Είσοδος από την πλατεία από τη μεριά των Νεωρίων), το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro), το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αλλά και ο πρωτότυπος, μεταβλητός, πολυλειτουργικός χώρος, το Κινητό αστικό καθιστικό του Δήμου Χανίων (Mobile Urban Living Room- MULaR), που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Κατεχάκη (μεταξύ Κ.Α.Μ. – Θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης») καθώς και άλλα εμβληματικά σημεία της πόλης.

Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

https://www.chaniabookfestival.gr/ekdiloseis/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου...

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης...

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά...