22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Εγκρίθηκε η Μελέτη ολοκλήρωσης του Λιμένα Κολυμβαρίου και προστασία της παρακείμενης ακτής

Ημερομηνία:

Εγκρίθηκε απότην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.)του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την συνεδρίαση της χθεςΠέμπτη 3-7-2014η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Λιμένας Κολυμβαρίου – Β’ φάση (ολοκλήρωση του Λιμένα και προστασία της παρακείμενης ακτής)».

Στη συνεδρίαση της Ε.Σ.Α.Λ.στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραστάθηκαν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου κα. ΑρτεμησίαΣκουμπάκη και η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών τουΔήμου Πλατανιά κα. Άννα Κακαβελάκη, οι οποίοι υποστήριξανκαι ανέπτυξαν αναλυτικά την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα κατασκευής του συνόλου των έργων που προβλέπει η μελέτη, προκειμένου και το λιμάνι να καταστεί λειτουργικό για τους αλιείς και η παρακείμενη ακτήνα προστατευθεί από το φαινόμενο της διάβρωσης.

Μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού στις 1-4-2014, στην οποία επίσης είχε παρασταθείο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ.κ. Κώστας Μπροκαλάκης προκειμένου να υποστηρίξει τις απόψεις του Λιμενικού Ταμείου, η χθεσινήθετική απόφαση της Ε.Σ.Α.Λ. αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα μέχρι την τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου από το ΥΠΕΚΑ,καθώςπλέον απομένουν μόνο οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου,λιμενικά έργα στην εσωτερική λιμενολεκάνη, αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χερσαίου χώρου του Λιμένα, υπόστεγο-αποθήκες για τους χρήστες,χώρους υγιεινής WC, δίκτυα παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και φωτισμού, δίκτυο παροχών νερού, δίκτυοπυρόσβεσης στο χερσαίο χώρο του λιμένα, ενίσχυση θωράκισης του προσήνεμου μώλου με φυσικούςογκολίθους και ως συνοδό έργο τρείς κυματοθραύστες με φυσικούς ογκολίθους για την προστασία της παρακείμενης ακτής από την διάβρωση. Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται στο ποσό των 7.000.000 €.

Πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι η μελέτη εγκρίθηκε από την Ε.Σ.Α.Λ. στο σύνολό της, κάτι για το οποίο επέμεινανπρος την Επιτροπήτόσο ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Μπροκαλάκηςόσο και ο Δήμαρχος Πλατανιάκ. Μαλανδράκης καιτο οποίο τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτό από αυτήν, δηλαδή εγκρίθηκανκαιτα έργα βελτίωσης του λιμέναστο σύνολό τους (επέκταση προσήνεμου μώλου, εσωτερικά λιμενικά έργα, αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χερσαίου χώρου, δίκτυα κλπ.), αλλά και το έργο της κατασκευήςτωντριών κυματοθραυστών με φυσικούς ογκολίθους για την προστασία της παρακείμενης ακτής από την διάβρωση,προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή.

Ο Πρόεδρος
Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων
Κωνσταντίνος Μπροκαλάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ