15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ

Ημερομηνία:

Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νοµικά πρόσωπα αυτών, σύµφωνα µε το νόμο 4321/2015, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι µπορούν να ρυθµιστούν όλες οι οφειλές, που θα έχουν βεβαιωθεί ταµειακά έως τις 26-5-2015, ηµεροµηνία κατά την οποία λήγει και η προθεσµία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση. Ενδεικτικά, µπορούν να υπαχθούν στη ρύθµιση και οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ρύθµισητµηµατικής καταβολής (π.χ. ν. 4257/2014, αρ. 51, ν. 4152/2013, υποπαρ. Α2, π.δ. 5/1986, αρ. 4, ν. 1080/1980, αρ. 31 και ν. 1828/1989, αρ. 26, παρ. 11).

Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση που προβλέπει διαφορετικές απαλλαγές, όπως επί παραδείγµατι αυτή του αρ. 51 του ν. 4257/2014 που προέβλεπε απαλλαγές από «προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων», το υπαγόµενο ποσό υπολογίζεται σύµφωνα µε τα στοιχεία της βεβαίωσης ως είχε πριν την εφαρµογή των απαλλαγών. Επίσης, µπορούν να υπαχθούν οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, εκκρεµούν στα δικαστήρια, µετά από άσκηση προσφυγής και οφειλές που εκκρεµούν ενώπιον των Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών (αρ. 32, ν. 1080/1980), εφόσον υποβληθεί σχετική παραίτηση εκ µέρους του οφειλέτη.

Με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, διευκρινίζεται, επίσης, ότι τα ευεργετήµατα του αρ. 11 του νόµου(αναστολή κατασχέσεων κ.λπ.)εφαρµόζονται µόνο εφόσον ρυθµίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετηµάτων µετά την καταβολή της 1ης δόσης, εντός τριών εργάσιµωνηµερών από την ηµεροµηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση.

Ο αριθµός των δόσεων της ρύθµισης και το αντίστοιχο ποσό της απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής δεν εξαρτώνται από το ύψος της οφειλής. Έτσι δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραµµαρύθµισης που επιθυµεί, ανεξάρτητα από το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συνολική οφειλή του, µε µόνο περιορισµό το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 20 €. Ωστόσο, το ύψος της βασικής οφειλής (δηλαδή οι βεβαιωµένες οφειλές χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσµης καταβολής) είναι καθοριστικό για την επιβάρυνση των δόσεων µε τόκο, καθώς ρυθµιζόµενες βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιβαρύνονται µε τόκο 3% ετησίως.

Η ρύθµιση χάνει την ισχύ της όταν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της και ειδικότερα µε την υποχρέωση εξόφλησης της ρύθµισης εντός τριµήνου, από το χρόνο που προσδιορίζεται για την καταβολή της τελευταίας δόσης και επίσης όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει πέραν του τριµήνου, από τη νόµιµηπροθεσµία υποβολής, δηλώσεις προς το δήµο για την επιβολή τελών και φόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ