19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

“Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής”: Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ημερομηνία:

Η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κλείνει απόψε με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Προηγήθηκαν οι ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτά είναι όσα έχει πει ως τώρα ο πρωθυπουργός:

Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν καν καλά αναλάβει δέχεται τόσες πιέσεις και εκβιασμούς. Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει τόση στήριξη από την κοινωνία στη διαπραγμάτευση. Εμάς δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα, μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία και να γίνονται διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας από αυστριακούς.

Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών. Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Βαρουφάκης αλλά θα βρίσκονται 10 εκατομμύρια ελληνίδες και έλληνες.

Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Γιατί αν υπήρχε αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχόμασταν ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πια η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Ας έρθουν εδώ οι τροϊκανοί να καταλάβουν τα υπουργεία, ποιος όμως μπορεί να το πει αυτό;

Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας, μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής.

Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας. Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές.

Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Αρκετοί εταίροι μας θέλουν να παίξουν με τη φωτιά. Είμαστε όλοι συγκάτοικοι και συνιδιοκτήτες στην Ευρώπη. Όποιοι ποντάρουν στη σύγκρουση πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι κάνουν τραγικό λάθος, τραυματίζουν την ίδια την Ευρώπη.

Διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο, αλλά τη δανειακή σύμβαση. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.

Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Η δανειακή σύμβαση δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας από τους εταίρους. Δεν επιθυμούμε να επιβαρύνουμε εις το διηνεκές τους ευρωπαίους φορολούμενους, πηγαίνουμε με ρεαλιστική προσέγγιση για αμοιβαία επωφελή λύση. Διαπραγματευόμαστε για το κρίσιμο θέμα του χρέους.

Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Όταν δεν μπορείς να πληρώσεις το χρέος πηγαίνεις στο χείλος της χρεοκοπίας. Η απομείωση του χρέους είναι μόνο μια πολιτική απόφαση.

Ζητάμε χώρο και χρόνο σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα.

Η συμφωνία που ζητάμε δεν είναι νέο μνημόνιο, θα ήταν θα συνοδευόταν από μέτρα λιτότητας. Η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους επιβολής λιτότητας. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε όμως πρόκειται για νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ποια είναι η εναλλακτική τους πρόταση; Ακουσα τον Ομπάμα να ρωτά το ίδιο πράγμα τη Μέρκελ. Αφού δεν απάντησε η κα Μέρκελ στον αμερικανό πρόεδρο να του στείλουμε την ομιλία του κ. Σαμαρά. Μη μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κος Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα.

Πείτε μας κάτι ποιο προτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία. Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την οικονομία και την ανάπτυξη.

"google ad"

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έριξε “μαύρο” στο Al Jazeera – Έφοδος στα γραφεία του

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά...

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...